Trešdien Mucenieku ciematā daudzstāvu ēku pagalmā aptuveni 100 ciema iedzīvotāji pulcējās uz tikšanos ar valsts iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (V).

Kopumā no aptuveni 700 cilvēku lielā ciema uz tikšanos ieradās ap 100 iedzīvotāju. Kundzes gados vairākkārt skaļi pārbļāva ministru, pieprasot viņam "beidzot runāt skaidru valodu, nevis stāstīt valdības pasakas".

Ciema iedzīvotāji bija uzzīmējuši plakātus, kas aicināja nepieļaut, lai Muceniekus pārņem patvēruma meklētāju pūlis, kā arī aicināja "atcerēties arī par latviešiem", nevis tērēt miljoniem eiro lielus līdzekļus cilvēkiem, "kas tikai apdraudēs Latvijas drošību".

Ar Kozlovski kopā uz Muceniekiem ieradās arī Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane. Viņa aicināja iedzīvotājus uz dialogu, taču, kad vairākkārt tika pārtraukta, minēja, ka "tā nekāds dialogs nesanāks".

Kozlovskis centās atbildēt uz jautājumiem, taču atbildes sanākušos lielākoties neapmierināja. "Es neatnācu šeit klausīties! Es gribu, lai mēs pasakām skaidru "nē" patvēruma meklētājiem," portālam "Delfi" skaidroja mītiņa dalībnieks Vitālijs.

Savukārt Marina skaidroja, ka atbildes ir saņēmusi daļēji: "nu kļuvis skaidrāk, - visi 750 patvēruma meklētāji vienlaicīgi Muceniekos neatradīsies."

Kāds cits kungs vairākkārt atkārtoja, ka "ne mēs šo karu uzsākām, kāpēc lai mēs uzņemtu šos bēgļus?" un "Kad latviešu leģionāri bēga uz Zviedriju, kas notika? Viņus izdeva sarkanajai armijai!"

Mītiņa laikā no vecākā gadagājuma ļaudīm izskanēja arī rasistiski saukļi, kurus gan izkliedza tikai daži no sanākušajiem.

Pasākuma organizators Normunds Vagalis atkārtoti uzsvēra, ka Mucenieku iedzīvotāji nav pret bēgļiem, taču par to, lai ņemtu vērā arī iedzītāju bažas par drošību.

Ziņots, ka Mucenieku iedzīvotāji nosūtījuši atklātu vēstuli Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V), paužot bažas, ka liela skaita bēgļu izmitināšana vienuviet var pārvērst ciematu par cietumu vai arī par bēgļu ciematu, norādot, ka jau tagad vietējie bērni baidās iet uz stadionu, ja tur atrodas liels skaits bēgļu.

Tāpat vēstīts, ka Latvijas valdības un Saeimas Eiropas lietu komisijas apstiprinātā pozīcija paredz atbalstīt Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera plānu migrācijas krīzes risināšanai Eiropā, kopumā mūsu valstī uzņemot līdz pat 776 patvēruma meklētājus.

Valdība 3. novembrī apstiprināja patvēruma meklētāju uzņemšanas plānu. Sistēmas izveidošanai patvēruma meklētāju uzņemšanai divos gados būtu nepieciešami 14,99 miljoni eiro, tostarp 8,47 miljoni būtu valsts budžeta finansējums, bet 6,5 miljoni eiro būtu Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!