Foto: DELFI

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien nolēma neatcelt vēlēšanu rezultātus Rīgas 38 iecirkņos.

Ar aicinājumu atcelt rezultātus Rīgā 38 iecirkņos bija vērsies partijas "Vienotība" Rīgas domes deputāta kandidāts Valdis Gavars, kurš šodien gan atsauca nelielu daļu no iesnieguma.

CVK locekļi sēdē secināja, ka nav pierādījumu, ka šajos vēlēšanu iecirkņos būtu notikuši pārkāpumi, kas ietekmētu vēlēšanu rezultātus Rīgā.

CVK pārstāvji vērsa uzmanību, ka novērotāji attiecīgajos iecirkņos uzreiz nav iesnieguši ziņojumus par kādiem pārkāpumiem vēlēšanu procesā.

Gavars iesniegumā vērsa uzmanību, ka vairākos iecirkņos bijusi problēma ar skeneru darbību. Viņš gan atzina, ka rezultāti šajos iecirkņos tika saskaitīti. CVK sekretārs Ritvars Eglājs vērsa uzmanību, ka skeneri dažādu tehnisku iemeslu dēļ vēlēšanu iecirknī var nedarboties un tādā gadījumā rezultāti tiek skaitīti ar rokām.

96.vidusskolas iecirkņa, kam CVK sēdē pārmetumus bija veltījis Gavars, vēlēšanu komisijas sekretāre norādīja, ka šajā iecirknī biļeteni tika pārskaitīti arī ar rokām, ko varot apliecināt arī Gavara meita, kura pēc balsu saskaitīšanas visus skaitļus pierakstījusi. Šo paziņojuma daļa no CVK sēdē klātesošajiem interesentiem uzņēma ar aplausiem.

Turpinot savu sūdzības pamatojumu, Gavars uzsvēra, ka iepriekšējās balsošanas starplaikā kastēm netika nodrošināta apsardze un videonovērošana. Neesot garantijas, ka ar šīm kastēm "nekas netika izdarīts", jo, ja kādreiz bija nodrošināta policijas apsardze, tad tagad neesot nodrošināta pat signalizācija, skaidroja "Vienotības" saraksta kandidāts.

Viņš uzsvēra, ka svarīgākais ir nodrošināt taisnīgas vēlēšanas un, ja ir kaut mazākās šaubas, tad tās jāpārbauda. Kandidāts norādīja, ka nav pareizi, ka Centrālā vēlēšanu komisija vēlēšanu laikā nodarbojas ar automašīnas nomas iepirkuma procesu, jo prioritātei ir jābūt vēlēšanu procedūru skaidrošanai vietējām komisijām.

Tāpat politiķis kritizēja vēlēšanu kastu kvalitāti, kas ir "izļurkājušās" un kuru vietā būtu jāpasūta jaunas. Viņam neesot ticības, ka viss ir kārtībā attiecībā uz derīgo aplokšņu skaitu, kuru skaits CVK mājaslapā esot mainījies. Reizē Gavars piebilda, ka uzstāšanās laikā ir uztraucies un varbūt kāda iecirkņa darbību ir sanācis nepamatoti apvainot.

CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa iepriekš skaidroja, ka derīgo aplokšņu skaita atšķirības radušās iecirkņos, kur bija konstatētas problēmas ar mazo vēlēšanu kastu aizvēršanu. Attiecīgās kastes vēlēšanu zīmes tika skaitītas vēlāk, tāpēc arī dati par tajās esošajām aploksnēm rezultātu mājaslapā parādījās vēlāk. Šo kastu balsu skaitīšana notika vēlāk, lai tās saturu salīdzinātu ar vidējiem rezultātiem iecirknī un par tām tika pieņemts atsevišķs lēmums.

Arī Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars norādīja, ka interneta lietotāji ir nepareizi interpretējuši informāciju par derīgajām aploksnēm, jo tajā brīdī pie derīgo aplokšņu skaita vēl nebija pieskaitīts attiecīgo kastu saturs, kas tika skaitīts atsevišķi.

Tāpat CVK sekretārs norādīja, ka, salīdzinot šajās kastēs konstatētos rezultātus ar pārējā iecirkņa datiem, nav konstatētas vēlēšanu viltošanas pazīmes. Viņš skaidroja, ka to pamato tas, ka atsevišķi skaitītajās urnās faktiskais saturs sakrīt ar prognozējamo saturu - partija "Saskaņa" tajās ir saņēmusi mazāku balsu skaitu, bet tā dēvētās labēji centriskās partijas - lielāku atbalstu.

Uzstāšanās sākumā Gavars atzina, ka ir pieļāvis kļūdu attiecībā uz to iesnieguma daļu, kurā sākotnēji bija minējis, ka četros iecirkņos vēlēšanu novērotāji bija izraidīti no balsu skaitīšanas telpas. Viņš skaidroja, ka tur gan esot notikuši cita veida pārkāpumi.

Gavars sēdē norādīja, ka kāds novērotājs esot konstatējis, ka 96.vidusskolā vēlēšanu komisija esot steidzinājusi vēlēšanu rezultātu apkopošanu. Uz CVK pārstāvju vaicājumu, vai novērotājs par šo gadījumu ir uzrakstījis ziņojumu vai paudis protestu vēlēšanu gaitas žurnālā, Rīgas domes deputāta amata kandidāts atbildēja, ka viņam nav tādas informācijas.

Savukārt 96.vidusskolas vēlēšanu iecirkņa sekretāre noraidīja šos pārmetumus, skaidrojot, ka iecirknī ar balsu skaitīšanu viss ir bijis kārtībā un ka balsošanas un balsu skaitīšanas laikā no novērotājiem netika saņemti kādi iesniegumi vai protesti.

CVK loceklis Pēteris Dzalbe komisijas iekšējās debatēs norādīja, ka nav saskatāms racionāls pamats, lai apmierinātu iesniedzēja sūdzību, kas ir tapusi emociju iespaidā. Un emocijas veidojošās tāpēc, ka atsevišķi novērotāji ir nepareizi ziņojuši vai arī nav izpratuši vēlēšanu procesu, norādīja Dzalbe. Par to liecina arī tas, ka daļu no iesnieguma kandidāts ir atsaucis.

Vēršoties pie Gavara, Rīgas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins kritizēja vēlēšanu rezultātu apšaubīšanu, kas nav balstīta novērotāju rakstītās sūdzībās, bet internetā "sagrābstītas" atziņas. Vēlēšanas ir administratīvi vadāms process, kuru nevar jaukt kopā ar politiku, uzsvēra Rīgas vēlēšanu komisijas vadītājs.

Gavara radīto "psihozi" nosacīti varētu uztvert kā valsts iekārtas graušanu, akcentēja Kokins.

Kā ziņots "Saskaņa"/"Gods kalpot Rīgai" ("Saskaņa"/GKR) pašvaldību vēlēšanās Rīgā saņēma 50,85% atbalstu un 32 deputāta vietas domē. Rīgas domē ievēlēti politiskie spēki no vēl četriem sarakstiem - Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un "Latvijas attīstībai" (LA) apvienotā saraksta, kas saņēmis 13,66% vēlētāju atbalstu, Jaunās konservatīvās partijas (JKP) ar 13,41% vēlētāju atbalstu, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ar 9,24% atbalstu un "Vienotības" ar 6,26% atbalstu.

Atbilstoši šādam balsu sadalījumam LRA un LA saraksts Rīgas domē saņems deviņus deputātu mandātus, JKP - deviņus mandātus, nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - sešus mandātus, bet "Vienotība" - četrus.

Pārējie saraksti nepārvarēja 5% barjeru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!