Foto: Saeimas administrācija
Saeimas neatkarīgo deputātu grupa darbam Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) virza Loretu Skabursku.

Vienlaikus arī neatkarīgie deputāti pauž savu atbalstu pašreizējam CVK vadītājam Arnim Cimdaram, aģentūrai BNS pastāstīja neatkarīgo deputātu grupas pārstāve Elīna Siliņa.

Skaburska 11.Saeimas vēlēšanās kandidēja no Zatlera Reformu partijas (ZRP) saraksta, tomēr deputātu rindās neiekļuva, jo viņai pietrūka viena plusiņa Aizputes iecirknī. Neilgi pēc tam, kad no ZRP atšķēlās sešu deputātu grupa, partiju pameta arī Skaburska. Pašlaik viņa ir deputāta Gunāra Rusiņa palīdze.

Kandidāte ieguvusi sociālo zinātņu bakalaura grādu tiesībzinātnē; maģistra grādu tiesībzinātnē un pašlaik juridisko zinātņu studijas turpina doktorantūrā.

Siliņa arī norādīja, ka neatkarīgie deputāti norāda uz nepieciešamību CVK veicināt e-vēlēšanu attīstīšanu, kā arī samazināt ierobežojumus piedalīties vēlēšanās, pašā vēlēšanu dienā neatrodoties Latvijā.

Atbalstu pašreizējā CVK vadītāja Cimdara kandidatūrai pauž visi Saeimā pārstāvētie politiskie spēki. Pašlaik Cimdars šo komisiju vada jau ceturto termiņu pēc kārtas.

Jau vēstīts, ka darbam CVK jāvirza jauni locekļi, jo atbilstoši CVK likumam līdz ar jaunu Saeimas sasaukumu pusgada laikā kopš tā darba sākšanas jāpārvēlē CVK.

"Vienotības" frakcija nolēmusi darbam komisijā virzīt pašreizējā CVK sastāva sekretāru Kārli Kamradzi. Pašreizējā CVK sastāvā darbojas divi "Vienotības" virzīti locekļi – Kamradzis un Sigords Stradiņš.

ZRP darbam CVK virza Ievu Gruziņu, kas ir bijusī Lielbritānijas Tirdzniecības kameras Latvijā izpilddirektore. Viņa ir arī Nacionalitāšu pētījumu asociācijas, Lielbritānijas Tirdzniecības kameras Latvijā, Vēlēšanu reformas biedrības, kā arī Jauno pētnieku asociācijas biedre. Nacionālā apvienība (NA) darbam komisijā atkārtoti virzīs pašreizējo CVK locekli Ritvaru Eglāju.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības frakcija darbam komisijā virzīs ilggadējo komisijas locekli Dzintru Kusiņu.

"Saskaņas centra" (SC) frakcija darbam Centrālajā vēlēšanas komisijā virzīs juristu Aleksandru Maļcevu un ilggadējo komisijas locekli Raimondu Oļehno. Pašreizējā CVK darbojas SC virzītā Elizabete Krivcova un Oļehno.

Kandidāti Centrālās vēlēšanu komisijas locekļu un priekšsēdētāja amatam frakcijām ir jāizvirza līdz pirmdienai, 6.februārim.

CVK sastāvā ir deviņi locekļi. CVK priekšsēdētāju un septiņus vēlēšanu komisijas locekļus ievēlē Saeima, bet vienu locekli no tiesnešu vidus – Augstākā tiesa savā plēnumā. Pirmajā sēdē CVK, aizklāti balsojot, no sava vidus ievēlē priekšsēdētāja vietnieku un sekretāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!