Latvijas Hipotēku un zemes banka neatslepenos "PriceWaterhouseCoopers" (PWC) ziņojumu par "Parex" bankas stāvokli pērnā gada novembra nogalē, drīz pēc nonākšanas valsts rokās.

LHZB, atbildot uz premjera Valda Dombrovska (JL) aicinājumu izvērtēt iespējas publiskot ar "Parex" pārņemšanu saistītos dokumentus, norādīja, ka PWC ziņojums uz 281 lapas par "finanšu, nodokļu, IT izpēti par stāvokli a/s "Parex banka" uz 2008.gada 30.novembri" ir konfidenciāls saskaņā bankas un PWC līgumu.

Līguma nosacījumi liedz LHZB nodot trešo personu rīcībā PWC ziņojumu, turklāt tas satur informāciju par "Parex" klientiem, un to izpaušanu liedz Kredītiestāžu likums.

Savukārt ziņas par "Parex" bankā korespondējošos kontos esošajiem naudas līdzekļu atlikumiem līdz pērnā gada 4.decembrim, LHZB pagaidām nepublisko, jo gaida pašas "Parex" bankas atzinumu. LHZB lūgusi "Parex" viedokli, vai, publiskojot informāciju, netiktu negatīvi ietekmēta "Parex" darbība vai reputācija, turklāt LHZB kā akcionārs nav tiesīga izpaust trešajām personām ziņas. Pēc "Parex" viedokļa saņemšanas LHZB vēlreiz lems par iespēju publiskot šos datus.

Jau ziņots, ka Dombrovskis (JL) novembra sākumā uzdeva vairākām amatpersonām izvērtēt iespēju atslepenot ar "Parex bankas" pārņemšanu saistītos dokumentus. Premjers aicināja izvērtēt nepieciešamību saglabāt ierobežotas pieejamības statusu vairāk nekā 60 ar bankas pārņemšanas procesu saistītajiem dokumentiem.

Atsaucoties uz premjera rezolūciju, vairākas iestādes publiskoja dažas vēstules un atzinumus, ar kuriem var iepazīties valdības mājas lapā.

Valsts "Parex" pārņēmusi pērnā gada novembrī, lai glābtu to no kraha. Dienu pēc ankas pārņemšanas, kredītiestādē iepludināja pirmos 200 miljonus latus, pēcāk šī summa pieauga, un piektdien, divas dienas pirms gadskārtas, kopumā valsts kredītiestādē ir ieguldījusi un noguldījusi kopumā 828 miljonus latu.

Publiskotajā Valsts kontroles ziņojumā, kurā paustas bažas par valsts iespēju atgūt naudu, nav redzams atzinums par valsts ieguldījuma līgumu "Parex", sarunu virzība starp valdību un "Parex" un no bankas aizplūdušās naudas apjoms pirms kontroli kredītiestādē pārņēma valsts. VK nav tiesīga atklāt visas pārņemšanas detaļas. Valsts kontroliere Inguna Sudraba gan norādīja, ka sabiedrībai jābūt informētai par bankas pārņemšanas lietu, taču vairāki dokumenti ir slepeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!