Foto: DELFI
Vairāki politiķi un politiskās partijas aicinājušas grozīt Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka augstskolu darbiniekiem nepieciešamo latviešu valodas zināšanu līmeni.

Partija "Latvijas attīstībai" vērsusies pie premjera Māra Kučinska (ZZS) un izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V), aicinot veikt grozījumus Ministru kabineta noteikumos, portālu "Delfi" informēja partija.

Partija atsaucas uz izskanējušo informāciju, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nevirzīs apstiprināšanai amatā Rīgas Juridiskās augstskolas rektoru Melu Keniju un neplāno virzīt valdībā atkārtotai apstiprināšanai arī Rīgas Ekonomikas augstskolas ("SSE Riga") līdzšinējo rektoru Andersu Pāzlovu.

Tam par iemeslu ir Ministru kabineta (MK) noteikumi, kas nosaka, ka, lai ieņemtu rektora amatu kādā no Latvijas augstskolām, latviešu valodas prasmēm jāatbilst C līmeņa 1. pakāpei.

"Konkrētā norma rada nopietnus riskus Latvijas augstākās izglītības kvalitātei un konkurētspējai starptautiskā mērogā," skaidro partijas "Latvijas attīstībai" vadītājs Juris Pūce. ""Mēs aicinām premjeru un izglītības ministru nekavējoties veikt atbilstošos grozījumus MK noteikumos, lai Latvijas augstskolas varētu piesaistīt augsta līmeņa speciālistus, tādējādi ceļot gan iestāžu izglītības kvalitāti, gan to starptautisko konkurētspēju."

Satraukusies par izveidojušos situāciju ir arī Latvijas Reģionu apvienība (LRA). LRA aicinājusi izglītības ministru klātienē skaidrot situāciju. LRA frakcijas deputāti uz tikšanos nākamo trešdien plāno aicināt arī "SSE Riga" un Rīgas Juridiskās augstskolas pārstāvjus, informēja apvienībā.

LRA Saeimas frakcijas vadītājs Mārtiņš Bondars skaidro: "Tā vietā, lai ministrija nopietnu uzmanību veltītu vispārējās izglītības pieejamības un kvalitātes celšanai, tā vietā, lai apkarotu plaģiātismu un diplomdarbu pirkšanu, tostarp valsts augstskolās, ministrija uzsākusi raganu medības pret divu augstskolu rektoriem, kuri sagatavo globāli konkurētspējīgus absolventus."

Arī mikroblogošanas vietnē vairāki Saeimas deputāti, tostarp Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ilze Viņķele (V), ir pauduši neapmierinātību ar situāciju.

Kā liecina "SSE Riga" mājaslapā publicētais ziņojums, augstskola nav saņēmusi no IZM oficiālu atbildi, ka ministrija nevirzīs atkārtotai apstiprināšanai Pāzlovu. "SSE Riga" ministrijai nepieciešamos dokumentus iesniegusi jau septembrī.

Augstskola atgādina, ka saskaņā ar likumu augstskolas rektora pienākumus pildīs līdzšinējais rektors līdz jauna rektora iecelšanai vai rektora pienākumu izpildītāja iecelšanai.

Izglītības un zinātnes ministrs Šadurskis šobrīd atrodas komandējumā ārpus Latvijas, portālam "Delfi" pastāstīja ministra padomnieks Mārtiņš Langrāts.

Portāls "Delfi", atsaucoties uz LNT raidījumu "Ziņas", jau vēstīja, ka saistībā ar latviešu valodas nezināšanu pietiekamā līmenī no amata nāksies šķirties "SSE Riga" rektoram Pālzovam.

IZM jau iepriekš pieņēmusi lēmumu nepietiekamo valsts valodas zināšanu dēļ tomēr nevirzīt apstiprināšanai valdībā Rīgas Juridiskās augstskolas rektora amata kandidātu Melu Keniju. Viņa vietā par rektora vietas izpildītāju valdība otrdien apstiprināja Latvijas Universitātes prorektoru Jāni Ikstenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!