Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienībai (ES) jāstiprina sava kopējā drošības politika, un visām tās dalībvalstīm jābūt vienlīdz aizsargātām, Briselē žurnālistiem sacīja Eiropas Parlamenta (EP) Ārlietu komitejas vadītājs Elmārs Broks.

"ES dalībvalstīm vajadzētu būt vienlīdzīgam aizsardzības līmenim, tostarp arī Baltijas valstīm un Polijai. Mums ir kaut kas jāiesāk, lai to panāktu. Mēs nevaram visu, ko nevēlamies darīt paši, lūgt nodrošināt amerikāņiem. Trampa kungs, piemēram, nākotnē var to vienkārši atteikties darīt," sacīja Broks.

Broks, kurš izstrādājis rezolūciju par Lisabonas līguma iespējamiem uzlabojumiem, norādīja, ka aizsardzības un drošības jomā vēl ir iespējami vērienīgi uzlabojumi, kurus īstenojot, atsevišķām ES dalībvalstīm nevajadzētu paļauties tikai uz ASV un NATO gatavību krīzes gadījumā palīdzēt. Tāpat viņš asi kritizēja dalībvalstu lielos aizsardzības tēriņus, kurus, kopīgi saskaņojot, būtu iespējams izmantot efektīvāk.

"Dalībvalstis gadā tērē 200 miljardus eiro aizsardzībai. Tas ir vairāk nekā atvēl Krievija, un mums ir vairāk karavīru nekā ASV," sacīja politiķis, piebilstot, ka ES dalībvalstu nesaskaņotie militārie iepirkumi un dažādās pieejas kopīgām militārajām operācijām ir neticama naudas un laika izšķiešana.

Vēstīts, ka Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers ikgadējā uzrunā septembrī paziņoja par plānu izveidot jaunu galveno mītni un organizāciju vienota ES militārā spēka koordinēšanai un izveidei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!