Foto: DELFI
Piektdien atklāta Latvijas jaunā oficiālā mājaslapa "Latvia.eu", kurā modernā un lietotājam draudzīgā veidā tiek piedāvāta pamatinformācija par valsti. Tomēr jau neilgi pēc atklāšanas mājaslapa piedzīvojusi hakeru uzbrukumu.

"Latvijas institūta" pārstāvis Kārlis Pots portālam "Delfi" pastāstīja, ka pārveidotā Latvijas oficiālā mājaslapa neilgi pēc atvēršanas piedzīvojusi hakeru uzbrukumu. Pašlaik tiek strādāts, lai mājaslapas problēmas ātri novērstu.

Institūts ir informējis arī Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijā (CERT) par radušos uzbrukumu.

"Problēma ir apzināta, strādājam, lai to ātrāk novērstu," teica Latvijas institūta pārstāvis.

Pots arī pauda nožēlu par to, ka atrodas cilvēki, kuri ar šādām izdarībām vēlas kaitēt Latvijas tēlam un bojāt apmēram gadu ilgu darbu, kas darīts arī vēlmi attīstīt Latvijas tēlu pasaulē.

Jaunā portāla izmaksas veido 7500 latus, no kuriem 5000 eiro (3500 lati) tika saņemti no Eiropas Savienības pārstāvniecības Latvijā, savukārt pārējo summu Institūts sakrāja iekšēju optimizāciju rezultātā. Portāla izstrāde ilga aptuveni gadu.


Mājaslapas uzturētāja, Latvijas Institūta, direktore Karina Pētersone norādīja, ka lapa ir viens no veidiem, kā Latvija uzrunā starptautisko sabiedrību par dažādām jomām – tās saturs un dizains raksturo Latvijas dzīvi un latviešu identitāti. Viņa uzsvēra, ka portāls ir arī vārti uz citām ārvalstniekiem svarīgākām nozarēm – tūrismu, investīcijām un izglītību. "Tas ietver ne tikai tekstuālu vēstījumu, bet arī bagātīgu fotomateriālu, video sižetus, prezentācijas par dažādām tēmām, saites uz sociālajiem tīkliem un Latvijas Institūta partnerinstitūcijām," piebilda Pētersone.

Savukārt Ārlietu ministrijas Valsts sekretāra vietniece Astra Kurme sacīja, ka "Latvia.eu" ir noderīgs rīks diplomātiskā korpusa darbā, jo tajā iekļautās datubāzes ļauj ikvienam ārzemju interesentam gūt priekšstatu par mūsu valsti, kas savukārt atvieglo vēstniecību un konsulāru darbu. Tāpat viņa izteica pateicību Latvijas Institūtam par to, ka pat samazināta budžeta apstākļos ir iespējams nākt klajā ar inovatīviem un interesantiem projektiem.

Latvijas oficiālās "Facebook" mājaslapas "If you like Latvia, Latvia likes you" līdzautors Ansis Egle akcentēja, ka ar jauno Latvijas mājaslapu panākta "aizsniegšanās pēc zvaigznēm", jo tajā izmantotas mūsdienīgas tehnoloģijas – gan komunikācijā, gan satura uzbūvē. "Ja gribam būt tur, kur ir citas valstis, mums jābūt vienā līmenī," skaidroja Egle.

"Latvia.eu" saturs ir iztulkots desmit valodās, tostarp igauņu, ķīniešu, arābu, un indonēziešu, taču patlaban tā pieejama tikai angliski, un pakāpeniski tiks ieviestas jaunas valodas, pielāgojot to saturu lapas jaunajam dizainam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!