Foto: DELFI
Daugavpilī sestdien profesionāli "polittehnologi" no Maskavas apmācījuši "Saskaņas centra" (SC) aģitatorus, kuriem jāstiprina SC atbalstītāju loks, svētdien vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

"Nekā personīga" sestdien izdevās iekļūt sapulcē, kur profesionāli kampaņu rīkotāji no Krievijas pamācīja Daugavpils jauniešus, kā zvejot latviešu balsis par labu SC. Partijas speciālisti neslēpa, ka nāk no kaimiņvalsts vadošajām politiskajām aprindām un strādājuši partijas "Vienotā Krievija" labā.

SC ir Daugavpilī vadošais politiskais spēks. Partijai ir abu vicemēru amati, un tās ietekmē ir vairākas pašvaldību iestādes, arī pilsētas Sociālā nodaļa. Tieši tur vairāki pilsētas jaunieši no mazturīgām ģimenēm saņēma piedāvājumu iesaistīties SC politiskajā kampaņā un kļūt par šīs partijas aģitatoriem.

Viens no jauniešiem raidījumam sacījis: "Mani uzrunāja man pazīstamais cilvēks, kurš strādā sociālajā dienestā un piedāvāja, ka ir iespēja nopelnīt 100 dolāru. Es jautāju, kādā veidā... Aģitējot par "Saskaņas centru", apstaigājot katru dzīvokli, ar katru cilvēku runājot, nu apmēram tā. Pierakstīja vārdu uzvārdu, telefona datus, personas datus, dzīvesvietas adreses, ilgi kaut ko baudīja, pārbaudīja, vai der vai neder, kamēr beigās vēlu vakarā uzzvanīja, pajautāja, vai nav pārdomāts ar to nodarboties un viss."

Raidījums ziņoja, ka tos, kas izturējuši pārbaudi Daugavpils pilsētas datubāzēs, pieņem darbā par SC aktīvistiem. Viņiem tad esot jāstaigā pa dzīvokļiem un tiem, kuri vēl šaubās, jāsola, ka SC sarunās ar Starptautisko valūtas fondu par kredīta vēlāku atdošanu, SC strauji palielinās pensijas un atcels nodokļus jaunajiem uzņēmējiem.

Lai saņemtu precīzas instrukcijas, kā aģitēt, aktīvisti sestdien pulcējās pilsētas kultūras namā. Sapulci vadīja Saeimas deputāts, bijušais Daugavpils universitātes lektors Aleksejs Buronovs. Izsaucis katru sarunāto jaunieti atzīmēties, viņš informēja, ka gaidāms smags darbs, jo esot jāpierunā neaktīvie pilsoņi balsot vēlēšanās. Par to, kā tieši tas darāms, runāšot viesi no Krievijas – polittehnologi ar lielu pieredzi vēlēšanu kampaņās Krievijā un Ukrainā - Viktors ar dzīvesbiedri.

Viktors esot kāda Krievijas apgabala bijušais partijas komitejas vadītās, tagad iestājies partijā "Taisnīgā Krievija", bet kā profesionāls vēlēšanu kampaņu organizators sadarbojas ar visām vadošajām partijām, arī "Vienotā Krievija". Viņa sieva Marija Franova esot politisko zinātņu doktore un piedalījusies 54 vēlēšanu kampaņās. Viņš mācīja, ka pie latviešiem jāiet ar pozitīvu attieksmi un jārunā par pensijām un pabalstiem. Par valodas jautājumu runāt nevajadzētu, jo tas latviešus sadusmošot.

Viktors, polittehnologs no Maskavas, sapulcē esot teicis: "Cilvēku skaits, kas nobalsojis par Saskaņas centru, ir praktiski vienāds ar krievvalodīgo skaitu Latvijā. Tādēļ jāiet pie latviešu elektorāta un nekādā gadījumā tos nedrīkst baidīt. Jums jāpanāk, lai tie, kas atnākuši, nobalsotu par Saskaņas centru. Lai nobalso latviešu vēlētāji."

Kā māca speciālisti, pie latviešiem vislabāk esot iet pēc sešiem vakarā, kad tie nāk mājās no darba. Tad varot ielavīties tajos daudzstāvu namos, kur durvīm priekšā ir kods. Jārunā esot ar tiem, kas vēl nezina par ko balsot. Ja atrodas kāds stingrs nacionāli noskaņots kadrs, tad jāatvainojas un jāiet prom. Tas jādara arī tad, ja vēlētājs atbalsta SC, jo uz tādiem nav jātērē laiks. Esot jāspēlē uz jūtām.

"Aicinu spēlēt uz jūtām – ja brauc uz ārzemēm, tev ir svarīgi, kā dzīvos tavi vecāki, ko darīs māsiņa, kas palikusi ar mazu bērnu, lai viņiem būtu pabalsti," sanāksmē mācījis Viktors.

Tā kā latvieši baidoties zaudēt darbu, pēc iespējas vairāk jāizmanto administratīvais resurss. Krievijā tas darbojas ļoti labi – ja priekšnieks liek, uz vēlēšanām jāiet, kā saka – par to jābalso. "Mūsu tauta raustās no darba. Vajag izmantot administratīvo resursu. "Uzdot kadru daļas darbiniekam sarakstīt, kas ir mūsu balsotāji un pārrunāt caur vadītājiem, lai visi atnāktu uz vēlēšanām," mudinājis Krievijas polittehnologs.

Aģitācijai jāizmanto arī mācību iestādes un studentu biedrības. Lai arī likums to aizliedz, vajag izmantot pašvaldību iestādes. Vienkārši sanāksme jānosauc par tikšanos ar deputātiem, nevis deputātu kandidātiem. Pēc instruktāžas topošie aģitatorus paaicināja pa vienam katru pie sava tā saucamā brigadiera. Tas arī izstāstīja par kompensāciju.

"Nekā personīga" kļuvis zināms, ka šādas "aģitbrigādes" SC veido arī citās lielajās pilsētās - Rīgā un Jūrmalā, kur pie varas ir SC. Tur jau notikušas līdzīgas sanāksmes ar Krievijas konsultantiem. SC tuvākajā laikā esot arī ieplānojis rīkot vairākus spontānus piketus, kuros pulcēsies partijas aktīvisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!