Foto: LETA

Par kukuļdošanu apsūdzētais Vladimirs Vaškevičs ilgstoši neierodas uz tiesas sēdēm un nav atrodams arī norādītajā ārstniecības iestādē ārzemēs. Apsūdzētā aizstāvji turpina uzturēt versiju, ka Vaškevičs ir slims un, ka viņa atlabšana prasīšot ilgāku laiku, tomēr drīzumā bijušo augsta ranga muitnieku varētu izsludināt starptautiskā meklēšanā, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Vaškevičs deklasējies slimnīcā Austrijā, taču kā noskaidroja raidījums, viņa tur nav. Ne Vaškeviča aizstāvji, ne prokuratūra un tiesa oficiāli neapstiprina aizdomas, ka Vaškevičs būtu pazudis, taču paredzams, ka viņu drīzumā varētu izsludināt starptautiskā meklēšanā, ziņo raidījums.

Ietekmīgo kontrabandas apkarošanas centra izveidotāju Vladimiru Vaškeviču KNAB uzmanīja jau ilgāku laiku, līdz viņš pirms trim gadiem iekrita. Kā liecina apsūdzība, Vaškevičs savam kādreizējam kolēģim -VID ģenerāldirektores vietniekam Tālim Kravalim vairākkārt deva kukuļus, lai viņš pievērtu acis uz alkohola kontrabandas kravām, un VID izbeigtu pārbaudes lietu pret Rīgas brīvostā strādājošiem uzņēmumiem, atgādina raidījums.

Apcietinājumā Vaškevičs pavadīja vairākus mēnešus. Pret 60 000 latu lielu drošības naudu viņu 2011.gada 28.martā izlaida. Tobrīd Vaškevičs teica, ka izdarīs visu, lai pierādītu, ka nav vainīgs. Viņš piesaistīja virkni advokātus, arī cilvēktiesību speciālistus no ārvalstīm.

Tomēr kukuļdošanas lietu pēc būtības tiesā tā arī nesāka skatīt. Pirms pusotra gada Vaškevičs tika manīts Rīgas lidostā pametam valsti. Tiesa atļāva viņam izbraukt uz pāris dienām, taču atpakaļ Vaškevičs nav atgriezies. Kukuļošanas lieta nav vienīgā, kurā Vaškevičs ir apsūdzēts. Viņu tiesā par nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonu deklarācijā.

Savukārt krimināllietā, kurā trīs vīriešus tiesā par pasūtījuma slepkavībām, Vaškevičs ir cietušais, jo ir gūti pierādījumi, ka šīs pašas personas organizēja VID Muitas kriminālpārvaldes vadītāja automašīnas spridzināšanu 2007.gadā. Sprādzienā Vaškevičs izdzīvoja, bet savainoja kāju.

Advokāti apgalvo, ka tieši slimās kājas dēļ Vaškevičs ārstējas Austrijā. Apsūdzētajam ir pienākums norādīt savu atrašanās vietu un kā pēdējo Vaškevičs deklarējis žēlsirdīgo brāļu ordeņa slimnīcu Vīnē. "Nekā personīga" šonedēļ zvanīja uz norādīto slimnīcu, kur sacīja, ka pacients vārdā Vaškevičs pie viņiem neārstējas.

Nav zināms, vai Vaškevičs vispār bija iestājies šajā Vīnes slimnīcā, taču pat, ja ārstēšanās kurss beidzās, viņam bija pienākums norādīt tagadējo atrašanās adresi. Vaškeviča aizstāvji ne apstiprina, ne noliedz Vaškeviča pazušanu, aizbildinoties ar steigu un slepenību šajā krimināllietā, norāda raidījums.

Ja Vaškeviču izsludinās starptautiskā meklēšanā, Austrijai kā Eiropas Savienības dalībvalstij, būtu pienākums viņu izdot Latvijai. Taču neoficiāla informācija liecina, ka Vaškevičs pametis arī Austriju, norāda "Nekā personīga" .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!