Latvijas Universitātes latviešu valodas institūts pēc žurnāla "Kapitāls" lūguma izanalizējis vārda "žīds" lietojumu un secinājis, ka nevar droši konstatēt, vai šim vārdam pašam par sevi ir negatīva nokrāsa.
Filoloģijas doktores Melitas Stengrevicas parakstītajā slēdzienā gan nav analizēts šāda apzīmējuma lietojums žurnāla "Kapitāls" raksta "Žīdi valda pasaulē" kontekstā.

Slēdzienā secināts vienīgi, ka raksta "Žīdi valda pasauli" autors Normunds Lisovskis no lingvistiskā viedokļa nepareizi rīkojies, savā rakstā apgalvojot, ka "tikai daļa žīdu ir tīri ebreji". Atzīmēts, ka līdz pat šim laikam abi vārdi ir jēdzieniski identi - tie apzīmē tautu, Jūdejas un Izraēlas cilšu pēctečus, neatkarīgi no viņu tagadējās dzīvesvietas.

Institūta Valsts valodas un konsultāciju dienests, atsaucoties uz vārdnīcām, atzīmē, ka vārds "žīds" savā laikā bijis vienīgais šīs Latvijā senās minoritātes apzīmējums latviešu valodā. Aptuveni 40.gadu vidū šādā nozīmē aktualizējies vārds "ebrejs".

Vārdnīcās šis otrais apzīmējums norādīts kā sinonīms. Līdzīgi tas traktēts ne tikai Latviešu literārās valodas vārdnīcā, bet arī ASV iznākušajā Latviešu valodas vārdnīcā, tomēr tur kā galvenais elements minēts vārda "žīdi" sinonīms "ebreji". Tādējādi abās vārdnīcās norādīta paša skaidrojamā vārda salīdzinoši mazāka izplatība, nekā valodā.

Žurnāla redaktora vietas izpildītāja Mārīte Šperberga sacīja, ka "Kapitāls" lūdzis šo izziņu, lai noskaidrotu šā vārda lietojumu strīdīgajā rakstā. Arī viņa, līdzīgi bijušajam redaktoram Guntim Rozenbergam, apgalvoja, ka rakstā nav bijis paredzēts izteikt nekādus apvainojumus. Tomēr viņa sacīja, ka nākamajā žurnāla numurā pie šīs tēmas atgriezties vairs nav paredzēts.

Jau ziņots, ka Satversmes aizsardzības birojs (SAB) ierosinājis krimināllietu par rakstu "Žīdi valda pasauli" žurnālā "Kapitāls" pēc krimināllikuma panta par nacionālās un rasu vienlīdzības pārkāpšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!