Foto: LETA

To, ka daļā Latvijas vidusskolu izglītības kvalitāte ir ārkārtīgi zema, varētu risināt, valstij pārņemot vidusskolu finansēšanu, trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" teica premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš pauda, ka vairākās pašvaldībās, tostarp Rīgā, izglītības kvalitāte ir zema, tādēļ šajās iestādēs vidusskolas klases nākotnē būtu jāslēdz. Slikto līmeni apliecina arī vājie centralizēto eksāmenu rezultāti.

Jautāts par Rīgas mēra Nila Ušakova (S) apgalvojumu, ka galvaspilsētā skolas netiks slēgtas, Kučinskis apliecināja, ka kvalitātes prasības attiecas uz visiem. Tādējādi, ja sliktās skolas tiks slēgtas, tas skars arī Rīgu.

Cits risinājums būtu vidusskolu finansēšana no valsts līdzekļiem. Skolu pārņemšana valsts paspārnē nozīmētu arī nodokļu sistēmas izmaiņas, ja pašvaldības ar izglītības nodrošināšanu nespēj tikt galā.

Kā ziņots, otrdien tika prezentēta pētījuma daļa par optimālo skolu tīklu, atklājot ievērojamas atšķirības izglītības kvalitātēs līmenī skolās. "Rīgas mikrorajoni ir pilni ar mazām vidusskolām, kur it kā māca bērnus, bet eksāmenu rezultāti ir gaužām zemi," secināja ekonomģeogrāfs Jānis Turlajs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!