Rīgā un citviet Latvijā pastāv nelegālās riepu uzglabāšanas teritorijas, kas aizdegšanās gadījumā var radīt milzu draudus gan cilvēkiem, gan apkārtējai videi tikai tāpēc, ka Latvijas normatīvajos aktos nav pietiekami stingri regulēta riepu apsaimniekošanas kārtība, ceturtdien žurnālistiem klāstīja nevalstiskās organizācijas "Vides aizsardzības klubs" pārstāve Elita Kalniņa.

Preses pasākums notika pie riepu glabāšanas teritorijas Starta ielā 7a, Rīgā. Uz brīdi pirms preses pasākuma bija ieradies arī teritorijas īpašnieks, kurš pauda sašutumu gan par vides aizstāvju rīkoto pasākumu, gan par valdības noteikumiem. Tāpat viņš, nevēloties paust oficiālu viedokli un tikt citēts, pauda, ka viņam ir atļauja glabāt 30 tonnas riepu, bet ne vairāk, jo vienkārši šādu atļauju nedod rūpnieciskās zonas dēļ. Uz pašu dabas draugu pasākumu viņš nepalika.

Kalniņa informēja, ka Valsts vides dienests ir sācis pārbaudes, taču nezināja, vai tas ir fiksējis arī riepu kalnu Starta ielā 7a.

Viņa skaidroja, ka nav mehānisma kā izsekot, kas notiek ar uzņēmēja radītiem atkritumiem. Līdz ar to Kalniņa pauda, ka nepieciešams izstrādāt stingrāku kārtību Atkritumu apsaimniekošanas likumā par to, kā notiek riepu savākšana un pārstrāde un šī procesa kontrole. Tāpat viņa uzskata, ka nepieciešami lielāki sodi par prasību neievērošanu. Nepieciešams arī skaidrāk definēt riepu apstrādes prasības, lai riepas nekrājas blokos. Savukārt, ja privātie apsaimniekotāji to nespēj nodrošināt, tad valstij jāiekasē dabas resursu nodoklis par riepām un jāorganizē savākšana un pārstrāde no nodokļu naudas.

"Runa ir par atkritumu pārstrādes nesaimnieciskumu. Neviena valsts iestāde nevēlas Vides aizsardzības kluba aicinājām atbildēt," pauda kluba prezidents Arvīds Ulme, piemetinot, ka lēnām Latvija pārtop par sava veida atkritumu izgāztuvi Eiropas mērogā, jo dabas resursu nodoklis ir ļoti zems un tas ļauj veidot uzņēmējdarbību. Viņš pat apsvēris iespēju doties pie premjera un ministriem un uzdāvināt viņiem pāris vecas riepas, lai vērstu viņu uzmanību problēmai.

Viņš pauda, ka vides un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam (NA) vajag atstāt savu amatu, ja viņš nevar sakārtot šo jautājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!