Foto: DELFI

Ar izglītības iestādes vadītāju un pedagogiem, ja viņu darbība nebūs lojāla Latvijai un tās Satversmei, darba devējiem nekavējoties būs jāizbeidz darba tiesiskās attiecības, paredz valdībā otrdien atbalstītie grozījumi Izglītības likumā.

Saskaņā ar likumprojektu būs aizliegts nodarbināt valsts, pašvaldības vai valsts augstskolas dibinātas izglītības iestādes vadītāju, ja viņa profesionālā darbība novērtēta neapmierinoši.

Šādos gadījumos darba devējam būs pienākums nekavējoties izbeigt darba tiesiskās attiecības ar izglītības iestādes vadītāju.

Vienlaikus likumprojekts paredz darba devējam nekavējoties izbeigt darba tiesiskās attiecības ar izglītības iestādes vadītāju vai pedagogu, ja tiek konstatēts, ka persona nav lojāla Latvijai un tās Satversmei, vai arī "izglītojamajam mācību procesā tiek veidota nepareiza attieksme pret sevi, citiem, darbu, dabu, kultūru, sabiedrību un valsti".

Persona, ar kuru izbeigtas darba tiesiskās attiecības iepriekš uzskatīto iemeslu dēļ, nevarēs ieņemt pedagoga amatu piecus gadus.

Ierobežojums attieksies uz visām izglītības iestādēm.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga valdības sēdē pauda, ka šiem grozījumiem ir maza saikne ar nākamā gada budžetu. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka grozījumi ir sasteigti, un ir ļoti liels risks par plašo grozījumu interpretāciju. "Par šiem jautājumiem būtu nepieciešams diskutēt profesionālāk," aicināja Vanaga.

Kultūras ministre Dace Melbārde (NA) pauda bažas, kā tiks ieviestas šīs likuma normas, un uztraucās, kāds būs kontroles mehānisms. Viņa gan neapšaubīja "ka kaut kas ir jādara ar nelojalitātes jautājumiem".

Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (V) skaidroja, ka pašlaik nav instrumenta, kā atlaist nelojālus pedagogus un izglītības iestāžu vadītājus.

Kā skaidro Izglītības un zinātnes ministrijā, "ierobežojums ir atbilstošs, lai pēc iespējas novērstu kaitējuma risku izglītojamo un valsts drošības interesēm". Valdība gan vēl vienojās, ka tiks papildināta likumprojekta anotācija.

Par likuma grozījumiem vēl būs jālemj Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!