Krievijas opozicionāra Borisa Ņemcova slepkavība ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina sistēmas "hibrīdvēstījums" visai liberāli demokrātiskajai pasaulei, ka "mēs esam gatavi uz visu, lai saglabātu savu diktatūru," tā Eiropas Parlamentā (EP) notikušajās debatēs Eiropas Tautas partijas grupas vārdā norādīja EP deputāte Sandra Kalniete (V).

Viņa uzsvēra, ka Eiropai ir jāapbruņojas ar "stratēģisku pacietību" un jāgatavojas sevi aizsargāt pret Putina režīma agoniju, kas var ilgt gadiem. Šādu aizsardzības pasākumu vidū viņa minēja Eiropas Enerģētikas savienību ar kopīgiem gāzes iepirkumiem, kvalitatīva mediju satura un žurnālistu atbalstu krievu valodas telpā un adekvātus aizsardzības budžetus dalībvalstīs.

Tāpat deputāte pauda uzskatu, ka ir jāturpina saskarsme ar Krievijas cilvēkiem un izglītības programmas, lai, režīmam sabrūkot, Krievijā būtu moderni un eiropeiski cilvēki, kas spētu valsti izvest no diktatūru lāsta.

Kā informēja Kalnietes birojā, deputāte šodien arī vadīja EP politisko grupu pārstāvju konsultācijas, kurās saskaņoja rezolūcijas projektu par demokrātijas stāvokli Krievijā. Tā pieprasa Ņemcova slepkavības neatkarīgu starptautisku izmeklēšanu, politisko ieslodzīto atbrīvošanu un aicina ES institūcijas īstenot vērienīgāku atbalstu pilsoniskajai sabiedrībai Krievijā.

Jau ziņots, ka Ņemcovs tika noslepkavots 27.februāra vakarā Maskavas centrā līdzās Kremlim. Tiesībsargājošās iestādēs uzskata, ka slepkavība bijusi rūpīgi plānota, tai gatavojušies iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!