Saeima trešdien nodeva komisijām opozīcijā esošās apvienības "Saskaņas centrs" iesniegtos grozījumus Kredītiestāžu likumā, kas izstrādāti, SC bažījoties par "Parex bankas" sadalīšanas iespējamām negatīvām sekām, un paredz kredītiestāžu īpašnieku maiņas gadījumā noteikt prasību informēt Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) par iestādes darbības plāniem tuvākajiem trim gadiem.

SC deputāts Valērijs Agešins aicināja atbalstīt likumprojekta nodošanu komisijām, uzsverot, ka tas palīdzētu mazināt blēdību riskus, sadalot "Parex banku". "Ja plānos tiks pateikts, ka ir vēlme apzināti novest banku līdz bankrotam, par to draudēs kriminālatbildība," debatēs sacīja Agešins.

Pret šiem grozījumiem iestājās Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš (JL), sakot, ka tie sašaurina jau esošo likumdošanu un šī prasība bieži vien būtu nesamērīga.

Tomēr ar pārējo opozīcijas frakciju – Tautas partijas, LPP/LC un PCTVL, kā arī deputātu Aigara Štokenberga un Arta Pabrika (abi – SCP) – atbalstu SC izdevās panākt likumprojekta nodošanu komisijām.

Jau ziņots, ka SC ierosina papildināt likumu, nosakot - "FKTK dod atļauju kredītiestādes uzņēmuma pārejai [jauna īpašnieka rokās], ja pēc uzņēmuma pārejas gan uzņēmuma nodevēja kredītiestāde, gan uzņēmuma ieguvēja kredītiestāde atbilst visām likumos un FKTK izdotajos noteikumos noteiktajām kredītiestāžu darbību regulējošām normatīvajām prasībām un ja pārejas priekšlikumam pievienoti kā kredītiestādes nodevējas, tā kredītiestādes saņēmējas darbības perspektīvie plāni ne mazāk kā tuvākajiem trim gadiem."

Jau vēstīts, ka valdība diviem starptautisko konsultantu piedāvātajiem "Parex" restrukturizācijas variantiem izvēlējās to, kas paredz labo aktīvu izdalīšanu jaunā uzņēmumā. Šis plāns vēl jāapstiprina Eiropas Komisijā.

Ar starptautisko konsultantu "Nomura" noslēgts līgums par "Parex" restrukturizācijas plāna izstrādi un ieviešanu. Tāpat konsultants organizēs "Parex bankas" un restrukturizācijas rezultātā izveidoto vienību pārdošanu.

Patlaban 76,6% "Parex bankas" akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 19,7% - ERAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!