Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datu noplūdes lietā iesaistītais Latvijas Universitātes pētnieks Ilmārs Poikāns atsācis hakera Neo aktivitātes sociālajā tīklā "Twitter".

Līdz otrdienai pēdējais ieraksts Neo tvitera kontā "neo4ata" bija datēts ar 18.aprīli, bet Poikāns ierakstus veica savā "Twitter" kontā zem segvārda "ilmarmors".

Otrdien Neo ir pārtraucis klusēšanu un ierakstījis - "Rudens ir pienācis... Laiks atmodai...". Nākamajā ierakstā hakeris norāda, ka Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (PLL, LPP/LC) esot aizliedzis atmodas koncertu "Tautas lūgšana". Līdz ar to esot aizliegta "Tauta, Lūgšana, Atmoda, Dziesma. Pēdējais, kas tautai palicis, - Brīvība un Vārds".

Arī kontā "ilmarmors" Poikāns norāda, ka ir pienācis laiks atmodai, un piedāvā lejuplādēt kādu failu, kuru varot atvērt ar speciālu programmu un parolēm. Tiesa, Poikāns pastāsta tikai par vienu paroli - tas esot lietvārds, ko viņš bieži lietojot datīvā. Otra parole tikšot atklāta pirms vēlēšanām.

"Šāds pasniegšanas veids ir tāpēc, lai kādiem būtu iespēja izbaudīt līdz pēdējam brīdim neziņu, vai tas, kas ir iekšā, attiecas uz viņiem," skaidro Poikāns.

Poikāns teica, ka otro paroli, kas esot neuzminama, atklāšot nākamnedēļ.
Poikāns arī teica, ka esot saistīts ar aizliegtā "Tautas lūgšanas" pasākuma rīkošanu, kuru viņš salīdzināja ar latviešu strēlnieku pulcēšanos, lai lūgtos un būtu kopā "pirms došanās kaujā". Tomēr Poikāns uzsvēra, ka pasākums bijis iecerēts kā pulcēšanās ārpus partiju politikas un arī kā starpkonfesiju sanākšana. "Baznīcai ar to nav nekāds sakara," viņš sacīja.

Kā ziņots, lietojot pseidonīmu Neo un uzstājoties kā nereģistrētas organizācijas "Ceturtās atmodas tautas armija" (4ATA) biedrs, Poikāns šoziem publiskoja EDS atrodamo informāciju, kurai viņš bija piekļuvis, izmantojot šīs sistēmas drošības "caurumu".

Poikāns ieguva un daļēji publiskoja informāciju no 7,4 miljoniem klasificētu dokumentu, izmantojot vienkāršu, pašrakstītu skriptu.

Tomēr 11.maijā ap plkst.22 savā darbavietā - Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijā - viņš tika aizturēts. Poikāns atzinās, ka ir tas pats Neo, kurš ieguvis datus no VID EDS un daļēji publiskojis tos. Vienlaikus tika veikta kratīšana sešās dažādās vietās, tostarp raidījuma "De facto" žurnālistes Ilzes Naglas dzīvesvietā.

Policija aizturētajam Poikānam nolēma nepiemērot ar brīvības atņemšanu saistītu drošības līdzekli. Izmeklēšana šajā lietā turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!