Foto: stock.xchng
No Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas noplūdušo datu ieguvējs, persona, kas sevi dēvē par Neo, uzskata, ka šobrīd pārāk maza vērība tiek pievērsta VID augstāko vadītāju atbildībai datu noplūdes skandālā. Šādu viedokli Neo pauda intervijā LTV raidījumam "de facto".

Vērtējot Finanšu ministrijas un VID veikto pārbaužu rezultātus, Neo ir skeptisks. Viņaprāt EDS izstrādātājiem "Exigen Services Latvia" un arī "KPMG" auditoriem būtu jāmaksā kompensācija par slikti paveiktu darbu. Viņaprāt negatīvākais - sabiedrībai šobrīd mēģinot aizmālēt acis, stāstot, ka visās sistēmās viss ir kārtībā un citas datu noplūdes nesekošot. Šādiem vārdiem neesot nekāda pamata.

"Jebkurš cits apgalvojums, ka caurumu vairāk nav, ir bezatbildīgs un tiešs aicinājums hakeriem pašiem pārliecināties, vai tik tiešām VID un citās sistēmās vairs nav neviena cauruma. Un nevajag domāt, ka Latvija varētu būt kārtējais izņēmums pasaules mērogā un valsts IT sistēmās vairs nav caurumu. Ir. Protams, ka ne tik lieli un viegli izmantojami kā nesen aizlāpītais, bet noteikti ir. Kas meklē, tas atrod," sacīja Neo.

"4ATA" pārstāvis par VID veiktās pārbaudes rezultātiem spriežot pēc ziņu portālos lasīta. Šobrīd neesot zināms, vai ir izdarīti pareizie secinājumi un izstrādāts konkrēts rīcības plāns, kā uzlabot valsts informāciju sistēmu drošību. Savukārt vērtējot sāktās disciplinārlietas, Neo ironizē, sakot, ka "pašu galveno jau iecēla par VID ģenerāldirektori, priekšnieki labākajā gadījumā saņems rājienus, iespējams, ka atlaidīs kādu mazo darbinieku".

VID datu ieguvējs pauda, ka būtu jāizvērtē visu IT darbinieku vaina, taču bez soda nedrīkstētu palikt priekšnieki, jo "tieši viņiem jāuzņemas atbildība par greizas sistēmas izveidi, kur var notikt tādas lietas". Lielāka problēma ir nevis pašā faktā, ka bija caurums, bet gan tas, ka tas netika tik ilgi pamanīts un ka to tik ilgi ļāva izmantot trešajām personām.

Neo sašutis arī par citu valsts amatpersonu bezdarbību. Publiskotie algu saraksti parādīja, ka ne visur jostas savilktas atbilstoši valdības plāniem vai atsevišķos gadījumos maksātas nesamērīgi lielas algas un kompensācijas.

"Godīgi sakot mani pārsteidza galveno amatpersonu reakcija, precīzāk tās trūkums. Viņiem ar pirkstu tiek parādītas konkrētas problēmas, bet atbilde labākajā gadījumā ir "bez komentāriem". To vēl varētu saprast, ja valdība būtu tās strukturālās reformas pabeigusi, bet īpaši tālāk par lineāru izdevumu samazināšanu viņi nav tikuši. Varbūt tas ir kārtējais apliecinājums, ka galva ir sapuvusi un tā ir sistēmiska lieta?" pauž Neo.

Viņš gan uzskata, ka šeit atbildība daļēji jāuzņemas arī sabiedrībai, kura par atklātajiem faktiem tālāku atbildību neprasa. "Žēl, ka visiem skaidrs, ka valstī bardaks, bet latvieši tāda tauta - pačīkst, pabļaustās, kaut ko pakomentē internetā, padomā, ko tad nu es, un tā arī samierinās ar kārtējām netaisnībām", skeptisks bija Neo.

Viņš atzina, ka viņa rīcībā ir arī uzņēmumu PVN atskaites, kā arī amatpersonu ienākumu deklarāciju nepubliskojamās daļas. Taču šīs ziņas visticamāk publiskotas netiks.

"Tur ir nepieciešama apstrāde un analīze - tad arī varēs redzēt - ko, kad un vai publicēt [..] Mēs pabeigsim iecerētās publiskās aktivitātes, un tad noiesim pagrīdē," pauda Neo.

Neo arī atkārtoti uzsvēra, ka neesot saistīts ne ar vienu politisko partiju, un norādīja, ka visi tie, kuri pirms vēlēšanām mēģināšot izmantot viņa vārdu - būšot viltvārži.

Kas slēpjas aiz "4ATA" un kura persona sevi identificē ar Neo gan no intervijas nebija iespējas uzzināt - savu identitāti VID datu ieguvēji slēpj, jo tiesībsargājošo institūciju interese esot jūtama.

"Neviens nesaka, cik veiksmīgi tā meklēšana notiek. Tā kā nevienam no mums nav ne mazākās vēlēšanās tikties ar Mūrnieces kundzi, lai pasēdētu un parunātu pie kafijas tasītes, tad jācer, ka tiesībsargājošās iestādes izrādīs tikai interesi un ne ko citu par mums," "de facto" sacīja Neo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!