Informācijas tehnoloģiju (IT) speciālists Ilmārs Poikāns, kuru policija uzskata par interneta aktīvistu grupas "Ceturtās atmodas tautas armija" (4ATA) līderi Neo, savulaik bijis portāla "one.lv" attīstītāja SIA "Forticom" līdzīpašnieks, bet patlaban viņam pieder divas nelielas firmas, liecina "Firmas.lv" informācija.

SIA "Forticom", kuras nosaukums līdz 2008.gada nogalei bija SIA "One", reģistrēta 2000.gada 10.maijā. Starp uzņēmuma dibinātājiem bija Vitālijs Rubšteins, Nēme Praks un Ritvars Kumpiņš. 2000.gada augustā uzņēmuma īpašnieku loks paplašināts un viņiem pievienojušies Geri Kodress un Poikāns, kurš ieguvis 11,65% uzņēmuma kapitāldaļu.

2001.gada septembrī Poikāns palielinājis savu līdzdalību kompānijā līdz 12%, bet 2002.gada maijā SIA "One" pilnībā pārņēma Igaunijā reģistrētā "Forticom", kas joprojām ir kompānijas vienīgā īpašniece.

"Forticom" grupa attīsta lokālos sociālos tīklus Centrālajā un Austrumeiropā, kā arī Krievijā. Kompānijas projekti ir "one.lv", "one.lt", "videogaga.lv", "videogaga.lt", "odnoklassniki.ru", "nasza-klasa.pl".

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Poikāns patlaban ir divu nelielu uzņēmumu - SIA "Delibero" un SIA "Food Express" - īpašnieks.

SIA "Delibero" reģistrēta 2003.gada decembrī, uzņēmuma pamatkapitāls ir 2500 lati, bet kā darbības veids norādīta zinātniski tehniskās produkcijas izstrāde. "Delibero" apgrozījums 2009.gadā bija 20 409 lati, bet peļņa - 4823 lati, savukārt 2008.gadā uzņēmums strādāja ar 32 883 latu apgrozījumu un 20 291 lata peļņu, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" informācija.

SIA "Food Express" reģistrēta 2004.gada martā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 2000 lati. Dibināšanas laikā uzņēmums vienādās daļās piederēja Poikānam un Kumpiņam, vēlāk tika piesaistīts vēl viens partneris - Mārtiņš Grandāns, bet kopš 2005.gada jūlija Poikāns ir vienīgais "Food Express" īpašnieks. Kā uzņēmuma darbības veids minēta datu apstrāde, uzturēšana un ar to saistītās darbības.

"Food Express" apgrozījums 2008.gadā bija 400 lati, peļņa - 165 lati. Par 2009.gadu rādītāji vēl nav pieejami.

Neo bijušais biznesa partneris Kumpiņš patlaban ir "Nordea Markets" vadītājs. Biznesa portālam "Nozare.lv" ar "Nordea bankas" preses sekretāres Dagnija Stuķēnas starpniecību viņš Poikānu raksturoja kā labu biznesa partneri, taču plašākus komentārus vai Poikāna personības raksturojumus nevēlējās sniegt.

Jau ziņots, ka persona, kuru policija uzskata par Neo, ir aizturēts 11.maijā ap plkst.22 savā darbavietā. Neoficiāli ir izskanējusi informācija, ka aizturētais ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētnieks Poikāns, taču policija pagaidām šīs personas vārdu nenosauc, bet arī nenoliedz, ka Neo varētu būt šis cilvēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!