Foto: AFI
Pirms publiskot informāciju no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS), Ilmārs Poikāns jeb Neo virtuālā vidē konsultējās ar Latvijas televīzijas žurnālistu Jāni Domburu, savukārt, sazinoties ar žurnālisti Ilzi Naglu, viņš mainījis savu balsi, lai viņu neatpazītu.

Foto galerija

Pirmdien īpaši sasauktajā preses konferencē Neo – Poikāns atklāja, ka ar Domburu virtuāla vidē viņš pārrunājis, kas no lielās datu gūzmas būtu publiskojams un kas - nē. Šāda konsultācija bijusi nepieciešama, lai neaizskartu privātpersonu tiesības.

Savukārt uz jautājumu, kā telefonsarunās ar Neo žurnāliste Nagla pēc balss neatpazina savu senu paziņu, Poikāns skaidroja, ka izmainīja balsi. Viņš noliedza, ka Nagla būtu bijusi iesaistīta viņa darbībās, atkārtoti uzsverot, ka Neo ir viena persona un viņš darbojies viens.

Pokāns uzskata, ka pie viņa "veda vienkāršas pēdas" – sākumā, kad atklāja "caurumu" EDS, viņš datus ielādēja, izmantojot savu datoru. Jautāts, kāpēc viņš pēc šī atklājuma nedevās uz VID, Poikāns sacīja, ka nav domājis, ka tam būs kāda nozīme, un uzskatījis, ka VID tik un tā neko nebūtu darījis, lai novērstu nepilnības sistēmā.

"Tad man būtu jāpierāda, ka es neesmu kamielis," sacīja Poikāns, skaidrojot, ka, viņaprāt, VID viņu varētu vainot šī "cauruma" radīšanā.

Savās darbībās neko kriminālsodāmu Poikāns nesaskata un ir pārliecināts, ka darbojies sabiedrības labā. Viņš arī "meta akmeni žurnālistu dārziņā", sakot, ka mediji tikai pārpublicēja viņa internetā ievietotos datus, taču tālāk tos neanalizēja.

Poikāns neuzskata, ka notikušais varētu atstāt kādas paliekošas sekas uz viņa karjeru, jo ir pārliecināts, ka cilvēki viņu atbalsta. Atbalsts viņam esot arī no ģimenes, kura viņa aizturēšanas dēļ ir cietusi. Poikāns zināja stāstīt, ka ekonomikas policija kratīšanu ir veikusi viņa darbavietā, vecāku mājās, viņa pieraksta adresē, faktiskajā dzīvesvietā un arī žurnālistes Naglas mājās.

Viņš arī atklāja, ka nav plānojis izmantot privāto uzņēmēju datus no EDS, turklāt šobrīd vienīgā no EDS iegūto datu kopija atrodas Ekonomikas policijā.

Jau vēstīts, ka policija pagājušajā otrdienā VID EDS datu noplūdes lietā aizturēja Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas fakultātes pētnieku Poikānu. Informācija par iespējamo Neo aizturēšanu medijos parādījās trešdien, kad nāca klajā ziņas par kratīšanu "De facto" žurnālistes Naglas mājās. Ekonomikas policija žurnālistes mājās kratīšanu veikusi, uzskatot, ka viņai ir informācija par Neo. Policija izņēmusi žurnālistes privāto datoru un citus datu nesējus.

Par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS kļuva zināms februārī - noplūda aptuveni 7,5 miljoni dokumentu ar valsts iestāžu un uzņēmēju finanšu datiem. Virtuālā persona Neo, kas sevi dēvēja par Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvi, ik pa dažām dienām publiskoja šajā datu sistēmā iegūtus algu sarakstus. Par notikušo pirmie ziņoja LTV raidījums "De facto".

Neo skaidroja, ka sistēmu nav "uzlauzis", bet gan izmantojis tajā esošo "drošības caurumu". VID saistībā ar notikušo noplūdi disciplināri sodīja vairākus Informātikas pārvaldes darbiniekus, bet Finanšu ministrija paziņoja, ka sistēma ir uzlabota un iegūt datus no tās vairs nav iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!