Foto: AFI

Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvis "Neo" savā mikroblogā sociālajā tīklā "Twitter" piektdien ievietojis datus par, iespējams, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) amatpersonu atalgojumu, norādot, ka šī iestāde ir "dižķibeles neskarta oāze, kurā neviens nezin, ko nozīmē "savilkt jostas"".

Tiesa, FKTK ir neatkarīga iestāde un tiek finansēta nevis no valsts budžeta, bet gan no finanšu un kapitāla tirgus dalībnieku – banku, apdrošināšanas sabiedrību, krājaizdevu sabiedrību, biržu un citu finanšu uzņēmumu - maksājumiem. Piemēram, kredītiestādēm FKTK darbības finansēšanai jāiemaksā līdz 0,033% no kredītiestāžu vidējā aktīvu apjoma ceturksnī

Komisija pati apstiprina savu budžetu, un, saskaņā ar FKTK padomes 2009.gada 4.decembra lēmumu, komisijas šā gada budžetā plānotie ieņēmumi ir 3,98 miljoni latu, bet izdevumi – 3,91 miljons latu.

Komisijas šī gada budžetā plānots, ka 2010. gadā Komisijā strādās 111 darbinieki. Salīdzinot ar 2009. gada beigām, darbinieku skaits būs nemainīgs. Komisija darbinieku individuālo algu noteikšanai šogad paredzējusi samazinājumu vidēji 20% apmērā. Kopumā atalgojumam komisija šogad plāno tērēt 2,29 miljonus latu, bet valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām – 553,2 tūkstošus latu apmērā. Darba samaksas izdevumu īpatsvars komisijas budžetā ir 72,6%.

"Neo" publiskotie dati liecina, ka FKTK lielākā daļa darbinieku pērnā gada beigās saņēmuši vairāk nekā 1000 latus, liela daļa – divus līdz 7,5 tūkstošus latu. Dati liecina, ka kāda "Persona Nr.1" pērnā gada janvārī FKTK, iespējams, saņēmusi 7029 latus, bet decembrī 7510 latus. Persona Nr.2. pērn janvārī saņēmusi 5770 latus, bet decembrī - 6141 latu.

Deviņi cilvēki FKTK pagājušā gada decembrī saņēmuši atalgojumu, kas ir lielāks par 4000 latiem, astoņi – vairāk par 3000 latiem, 48 – vairāk kā 2000 latus, bet 34 – vairāk kā 1000 latus.

"Neo" publiskotais saraksts arī liecina, ka pagājušā gada decembrī visu FKTK darbinieku saņemtās summas pieaugušas par vairākiem simtiem latu, kas, iespējams, liecina par prēmiju izmaksu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija ir neatkarīga valsts iestāde, kas regulē un pārrauga Latvijas banku, krājaizdevu sabiedrību, apdrošināšanas sabiedrību un apdrošināšanas starpnieku, finanšu instrumentu tirgus dalībnieku un privāto pensiju fondu darbību.

Komisiju pārvalda padome, kas sastāv no pieciem padomes locekļiem. FKTK priekšsēdētāju un viņa vietnieku amatā ieceļ Saeima uz sešiem gadiem pēc Latvijas Bankas prezidenta un finanšu ministra kopīga priekšlikuma.

Jau vēstīts, ka februāra vidū izskanēja informācija par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS. Atbildību par vairāk kā septiņu miljonu dokumentu nelegālu iegūšanu uzņēmās personu grupa, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armiju (4ATA). Tās pārstāvis ar segvārdu "Neo" jau publiskojis vairāku uzņēmumu – "Rīgas Siltums", " Rīgas Satiksme" un "Parex banka"–, kā arī policistu un militārpersonu atalgojumu sarakstus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!