Foto: AFI

Virtuālā persona ar segvārdu "Neo", kas sevi dēvē par Ceturtās tautas armijas (4ATA) pārstāvi, trešdien publiskoja septiņu lielo Latvijas pilsētu domju darbinieku algu sarakstus.

"Neo" apkopotie saraksti rāda Rīgas, Jūrmalas, Daugavpils, Rēzeknes, Ventspils, Liepājas un Jelgavas pilsētu domju atalgojumu. Pagājušā gada jūnijā notika pašvaldību vēlēšanas, un vairākas neatšifrētas personas sarakstos parādās pēc šī datuma. Var secināt, ka tie ir jaunievēlētie pašvaldību deputāti. Savukārt vairākām citām personām, acīmredzot aizejošajiem iepriekšējā sasaukuma deputātiem, atalgojums 2009.gada jūnijā vairākkārt pārsniedz iepriekšējos mēnešos saņemto. Tas varētu būt saistīts ar kompensāciju izmaksu.

No "Neo" datiem var secināt, ka 2009.gada novembrī vidēji visdāsnāk atalgotie bija Rīgas domes (RD) darbinieki – vidējie bruto ienākumi tomēnes viņiem bijuši 668 lati. Seko Jūrmalas dome ar 601 latu uz cilvēku. Salīdzinoši nabadzīgākas ir Latgales pašvaldības – Rēzekne ar 299 un Daugavpils ar 387 latiem uz darbinieku.

Trīs pārējās lielajās pilsētās pērn novembrī vidējais atalgojums domēs strādājošajiem pārsniedzis 500 latus pirms nodokļiem: Jelgavā 510 latus, Ventspilī 519 latus un Liepājā – 557 latus uz cilvēku.

No "Neo" datiem var arī secināt, ka algu sarakstos iekļauto personu skaits pašvaldībās, ja to salīdzina ar 2007. un 2008.gadiem, liecina par pilsētu atšķirīgu pieeju štatu samazināšanai.Tā, piemēram, RD 2007.gada janvārī maksāts 736 personām, bet pērn decembrī – 645 cilvēkiem. Savukārt Jūrmalā 2007.gada septembrī algas maksātas 254, bet 2009.gada decembrī – 245 cilvēkiem.

Jau ziņots, ka iepriekš "Neo" publiskoja Finanšu kapitāla un tirgus komisijas, "Latvenergo", "Rīgas Siltums", "Rīgas Satiksme", a/s "Sadales tīkls", a/s "Augstspriegumu tīkli", "Parex banka" un citu valsts iestāžu un uzņēmumu strādājošo ienākumus.

Datus par atalgojumu "Neo" ieguva, nokopējot tos no Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS), izmantojot programmēšanas laikā radušos, pieņemšanā un vairākos auditos nepamanītu "drošības caurumu". Atbildīgās institūcijas turpina izmeklēšanu par notikušo - disciplinārlietas jau ierosinātas pret septiņiem VID IT nodaļas darbiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!