Foto: PantherMedia/Scanpix

Sabiedriskā kustība Nepilsoņu kongress un biedrība "Nepilsoņu komiteja" Administratīvo rajona tiesu lūgušas izvērtēt Jūrmalas domes lēmumu, ar kuru aizliegts ierīkot sešus no septiņiem ieplānotajiem nepilsoņu balsošanas iecirkņiem Nepārstāvēto parlamenta vēlēšanām Jūrmalā, portālu “Delfi” informēja iesniedzēju pārstāve juriste Elizabete Krivcova.

Jūrmalas dome atteikusies saskaņot sešas no septiņām ieplānotajām vietām nepilsoņu balsošanas iecirkņiem ar norādi, ka nelielā attālumā, tas ir vairāku kvartālu attālumā, atrodas pašvaldības vēlēšanu iecirkņi un nepilsoņu sapulcēs ir iespējama kārtības traucēšana un aģitēšana par pašvaldību vēlēšanām. Par šo lēmumu paziņots 27.maijā.

Administratīvajā tiesā pieteikums ir saņemts un reģistrēts.Tiesa pieteikumu paredzējusi izskatīt 30.maijā pulksten 10, portāls "Delfi" uzzināja tiesā. 

Organizācijas uzsver, ka pilsētas ierēdņi vēlas noraut  Nepārstāvēto iedzīvotāju parlamenta vēlēšanas un ierobežot pilsoniskās sabiedrības darbību Latvijā.

"Ja vēlēšanas Jauniešu Saeimā ir atļautas, tad kāpēc pret nepilsoņiem ir citāda attieksme?" - retoriski vaicā Krivcova.

Krivcova norāda, ka iesniegumā Jūrmalas domei īpaši uzsvērts, ka organizāciju sabiedriskās vēlēšanas nav saistītas ar pašvaldību vēlēšanām un kandidātu vidū nav neviena, kurš kandidētu pašvaldību vēlēšanās. Organizācijas nemaz negrasoties aģitēt.

Turklāt lielākā daļa kandidātu ir nepilsoņi, kuri vispār ir izslēgti no oficiālā vēlēšanu procesa, tāpēc organizācijas uzskata, ka Jūrmala domes lēmums aizliegt sapulces ir nepamatots un patvaļīgs, turklāt tas ierobežo Satversmes 103.panta garantēto miermīlīgu sapulču brīvību.

Nepilsoņu kongress rīko Nepārstāvēto parlamenta vēlēšanas no 1. līdz 11 jūnijam. Tam izveidoti iecirkņi Rīgā un citās Latvijas pilsētās.

Pašvaldību vēlēšanas Latvijā notiks 1.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!