Foto: LETA

Atsevišķu Saeimas deputātu ideja atlaist Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļus ir uzbrukums mediju neatkarībai, paziņojumā norāda NEPLP.

Padomes locekļi Ainārs Dimants, Dainis Mjartāns, Ivars Zviedris, Aija Dulevska gan norāda, ka šis ierosinājums viņiem neesot pārsteigums. "Tiekoties ar deputātiem, ne reizi vien esam saskārušies ar zīmīgiem mājieniem, kas skar to vai citu Latvijas Televīzijas (LTV) sižetu vai Latvijas Radio (LR) raidījumu. Šādas piezīmes parasti esam "laiduši pāri galvai", jo mediju redakcionālā neatkarība allaž bijusi viena no NEPLP prioritātēm. Iespējams, tieši tas deputātu acīs ir sobojājis mūsu reputāciju tiktāl, ka bez redzama iemesla ir jārosina NEPLP atlaišana," teikts paziņojumā.

Pēc NEPLP domām politiķu rīcībai ir vairāki iemesli. Viens no tiem esot NEPLP kategoriskā nostāja sabiedrisko mediju – LTV un LR – redakcionālās neatkarības jautājumos. To apstiprinot tas, ka neapmierinātība ar NEPLP darbu "sāka gruzdēt un pieauga līdz ar LTV un LR redakciju nostiprināšanos".

Vēl viens iemesls esot NEPLP nostāja pret budžeta līdzekļu pārdali par labu komercmedijiem uz sabiedrisko mediju rēķina. "Par to neslēpti savu sašutumu ir pauduši un pauž komercmediju lobiji un pēdējo nedēļu "skandāls" ap "LR5 – Pieci.lv" raidījumu sakņojas tieši šeit," vērtē NEPLP.

Tāpat deputātu rīcību pamudinājis fakts, ka NEPLP jau gadiem esot cīnījusies par padomes kā mediju tirgus uzrauga funkciju nodalīšanu no tām funkcijām, kas NEPLP uzticētas kā LTV un LR kapitāla daļu turētājam. "Politiķiem šī problēma ir sen zināma, NEPLP ir piedāvājusi tai risinājumus, taču rīcība nav sekojusi. Un tā ir tieši Saeimas atbildība, ka šī situācija tā arī nav radusi risinājumu. Izskatās pat, ka politiķiem izdevīgāks NEPLP modelis ir tieši tāds, kurā ir iebūvēts interešu konflikts," norādīts paziņojumā.

Savukārt tādus izskanējušos argumentus kā nelietderīgi tēriņi NEPLP vērtē kā nepierādītus, absurdus un nepatiesus, jo Valsts kontroles ziņojumā minētais skar LTV un LR budžetus, nevis NEPLP izdevumus.

Arī viena "LR5 – Pieci.lv" raidījuma piesaukšana ir tikai iegansts, uzskata NEPLP, uzsverot, ka padomes juristi šo raidījumu vērtē un gatavo ziņojumu.

"NEPLP ir demokrātiskas un tiesiskas valsts neatkarīgas mediju un it īpaši sabiedrisko mediju sistēmas sastāvdaļa. Tieši tādēļ likums ir noteicis ļoti konkrētus gadījumus, kādos ir iespējams atsaukt NEPLP locekļus. Redzam, ka neviens no tiem nav iestājies. Taču ne jau padome ir galvenais politiķu mērķis. Nākošie "rindā" būs LTV un LR kā neatkarīgi sabiedriskie mediji, ja vien, protams, neradīsies tādi apstākļi, kas LTV un LR vadību deputātu acīs padarīs par "godavīriem". Ceram, tas nenotiks! Politiskais uzbrukums NEPLP patiesībā ir mērķēts Latvijas sabiedriskajiem medijiem, jo runa patiesībā ir par LTV un LR naudu, rekcionālo neatkarību un tātad neatkarīgu žurnālistiku. Esam pārliecināti, ka par to sardzē stāvēs arī Eiropas Raidorganizāciju apvienība EBU un kopumā Latvijas partneri Eiropas Savienībā un NATO," uzsvērts paziņojumā.

Kā vēstīts, pēc Latvijas Reģionu apvienības (LRA) iniciatīvas sagatavots iesniegums Saeimas Prezidijam par NEPLP atlaišanu, portālam "Delfi" iepriekš pavēstīja LRA frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš.

Iesniegumu bez LRA Saeimas frakcijas deputātiem ir parakstījuši arī koalīciju veidojošo partiju deputāti Solvita Āboltiņa (V), Kārlis Šadurskis (V), Augusts Brigmanis (ZZS) un Ingmārs Līdaka (ZZS), kā arī opozīcijas pārstāvji Ingūna Sudraba (NSL), Gunārs Kūtris (NSL) u.c.
Saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu, Saeima var atbrīvot NEPLP locekli (vai šajā gadījumā locekļus) no amata, ja ir konstatēti tādi normatīvajos aktos noteikti apstākļi, kas liedz attiecīgajām personām ieņemt šo amatu. Likumā noteikts, ka par NEPLP locekli var būt persona ar labu reputāciju, tātad labas reputācijas zaudēšana var būt pamats NEPLP locekļu atbrīvošanai no amata, skaidro Liepiņš.

Deputātu ieskatā esošie NEPLP locekļi neatbilst šai likuma prasībai, un šis apstāklis, ņemot vērā gan publiskajā telpā izskanējušos pārmetumus par NEPLP neizdarībām un tiešo pienākumu nepildīšanu, gan Valsts kontroles atzinumu par NEPLP neefektīvu finanšu līdzekļu izlietojumu, gan absolūtā neieinteresētība problēmu risināšanā, liedz Aināram Dimantam, Aijai Dulevskai, Dainim Mjartānam un Ivaram Zviedrim ieņemt NEPLP locekļu amatus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!