Foto: DELFI

Jaunais Krievijas propagandas medijs "Sputnik", visticamāk, neiegūtu FM frekvenci Latvijā, jo konkursā par radio viļņu piešķiršanu viens no galvenajiem vērtēšanas kritērijiem ir noteikums, ka radio programmai jābūt veidotai Latvijā un tās saturam - latviešu valodā, teica Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) juriskonsulte Iveta Pelše.

Tā kā FM frekvences ir ierobežotā daudzumā un konkursā uz tām parasti piesakās vairāki gribētāji, "Sputnik", visticamāk, nebūtu tas, kurš vislabāk izpildītu konkursa nosacījumus, norādīja Pelše. Tāpat uz jebkuru frekvenci priekšroka ir sabiedriskajam medijam - Latvijas Radio -, kurš to var iegūt bez konkursa. Radio programmas pārraidītājs NEPLP var izteikt vēlmi iegūt FM frekvenci, bet tāpat vien tā nevienam netiek piešķirta, uzsver padomes pārstāve.

Tā kā NEPLP tikai nesen saņēmis no VAS "Elektroniskie sakari" sarakstu ar brīvajām frekvencēm, lēmums par jaunu konkursu izsludināšanu vēl nav pieņemts.

NEPLP arī nav saņēmis iesniegumu no "Sputnik" par vēlmi raidīt FM viļņos, līdz ar to situāciju plašāk komentēt nevar, norādīja NEPLP pārstāve Agnese Berga.

Kā vēstīts, jaunais Krievijas propagandas medijs "Sputnik" gatavojas izvērst darbību arī Latvijā un vervē žurnālistus, ziņoja LTV raidījums "De facto".

Latvijā šis propagandas medijs plāno atvērt interneta portālu divās valodās - krieviski un latviski. Projekta galvenā mērķauditorija iecerēti jaunieši. No iepriekš pieteiktās "Sputnik" koncepcijas izriet, kas tas plāno izvērst darbību arī radio viļņos - gan FM diapazonā, gan internetā.

"Sputnik" pārstāvji aptuveni pirms divām nedēļām apmeklējuši Latviju un piedāvājuši sadarbību vairākiem krieviski rakstošiem žurnālistiem un masu mediju vadītājiem. Kaut gan daļai uzrunāto potenciālo darbinieku "Sputnik" pārstāvji apgalvojuši, ka ar propagandu nenodarbosies, citiem atklāti teikts, ka vēlas prezentēt Krievijas skatījumu uz pasaules notikumiem. Jauni darbinieki tiekot vilināti ar daudz lielāku algu, nekā spēj piedāvāt vietējie masu mediji, kā arī ar sociālajām garantijām.

"Sputnik" ir daļa no Krievijas valsts informācijas aģentūras "Rossija segodņa", kuru vada skandalozais Dmitrijs Kiseļovs. Par savu propagandista darbību Kiseļovs ir iekļauts Eiropas Savienības sankciju sarakstā.

"Sputnik" jau tagad ir ienācis Latvijas mediju tirgū "pa sētas durvīm", jo vakaros un brīvdienu rītos "Sputnik" programmas pārraida "Autoradio". Tādējādi "Sputnik" ir ienācis Latvijas tirgū, apejot licences iegūšanas kārtību. Likums atļauj radiostacijām atvēlēt daļu raidlaika pašu neražotam saturam.

"Autoradio" īpašnieks ir Igaunijā reģistrētā sabiedrība "Radio N", bet iepriekš tas piederējis vairākiem īpašniekiem, tostarp bijušajam eiroparlamentārietim Aleksandram Mirskim un Rīgas mēra Nila Ušakova padomniekam Ērikam Teilānam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!