Foto: DELFI

Saeimas deputāti šodien pieņēma likuma grozījumus, kas nosaka, ka Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētāja vietnieks un padomes locekļi mēnešalgu saņems proporcionāli nostrādātajam laikam.

Grozījumi veikti Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā. Izmaiņas ir nepieciešamas, jo par atsevišķiem NEPLP locekļiem ir izskanējuši pārmetumi nozares pārstāvjiem, ka papilddarbu veikšana traucē veikt pamatdarbu padomē, iepriekš sacīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK). Savukārt citu NEPLP locekļu darbība tiek vērtēta pozitīvi.

Izmaiņas likumā neliegs NEPLP locekļiem tiesības nodarboties ar radošo darbu, skaidroja politiķe. Grozījumi neattieksies uz NEPLP priekšsēdētāju, jo viņam jāuzrauga šī sistēma, taču ētikas principi prasītu, lai arī viņš pret savu darbību ievērotu līdzīgu principu - likums viņam to neliegs, norādīja Mūrniece.

Saeima šodien pirmajā lasījumā arī konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", kas paredzēs, ka NEPLP locekļiem tiks noteikti komercdarbības ierobežojumi.

Likumprojekts paredz, ka NEPLP locekļi, kā arī viņu radinieki nedrīkst būt tādas komercsabiedrības dalībnieki, akcionāri, biedri vai tādi individuālie komersanti, kas saņem pasūtījumu par iepirkumu valsts vai pašvaldības vajadzībām, valsts finanšu līdzekļus, valsts garantētus kredītus vai valsts privatizācijas fonda līdzekļus, izņemot gadījumus, kad tos piešķir atklāta konkursa rezultātā. Iecerēts, ka uz NEPLP locekļiem un viņu radiniekiem neattieksies minētais izņēmuma gadījums, ja pasūtījumu veiks vai finanšu līdzekļus piešķirs elektroniskais plašsaziņas līdzeklis, īstenojot sabiedrisko pasūtījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!