Foto: AFI

Ideja atlaist līdzšinējos Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļus nav pamatota un izskatās pēc politiskām spēlēm, sacīja Rīgas Stradiņa universitātes profesors un mediju eksperts Sergejs Kruks.

Viņš norādīja, ka Valsts prezidenta vēlēšanas ir beigušās un politiskā vara ir sadalīta valsts pārvaldes līmenī, turklāt patlaban liels uzsvars tiek likts uz informācijas līdzekļu kontroli. "Izskatās, ka partijas NEPLP vēlas redzēt savus cilvēkus. Varbūt politiķiem ir vēlme iestumt Nacionālo apvienību NEPLP. Tas izskatās pēc politiskām spēlēm," secina eksperts.

Viens no argumentiem, ko Saeimas deputāti pārmet esošajiem NEPLP locekļiem, ir neatbilstība likumā noteiktajai prasībai par labu reputāciju. Kruks uzsvēra, ka šāds arguments neiztur kritiku, jo cilvēkus ar šādu reputāciju Saeima pati ir ievēlējusi.

"Nav īsti pamata atlaist esošo NEPLP, taču kopumā sabiedrisko mediju pārvaldībā ir nepieciešamas nopietnas administratīvās reformas, ko NEPLP arī piedāvāja ar apvienoto sabiedrisko mediju, taču Saeima šo priekšlikumu noraidīja. Tagad aizrādīt NEPLP nav pamata," uzsvēra Kruks.

Jau ziņots, ka "Vienotības", Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un partijas "No sirds Latvijai" līderi ir parakstījuši iesniegumu Saeimas Prezidijam par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļu atlaišanu.

Iesniedzēji kritizē, ka NEPLP pieņēma lēmumu attiecībā uz "Radio Skonto plus" programmas apstiprināšanu, padarot to par krievu valodā raidošu radiostaciju. Tādējādi NEPLP esot mazinājis Saeimas deputātu uzticību padomes locekļu kompetencei un spējai pieņemt situācijai atbilstošus lēmumus. Politiķi arī atsaucas uz Valsts kontroles revīzijas ziņojumā secināto, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem gandrīz divu miljonu eiro apmērā.

Attiecīgajā ziņojumā secinātais rada pamatotas šaubas par NEPLP locekļu kompetenci un spēju efektīvi rīkoties ar tai piešķirtajiem finanšu līdzekļiem, kā arī spēju kontrolēt finanšu līdzekļu izlietošanu. Tāpat tiek pausta nostāja, ka esošie NEPLP locekļi Ainārs Dimants, Aija Dulevska, Dainis Mjartāns un Ivars Zviedris neatbilst likumā noteiktajai prasībai par labu reputāciju, tāpēc tas viņiem liedz turpināt šo amatu ieņemšanu.

Prezidijs lūgts iesniegumu nodot atbildīgajai komisijai Saeimas lēmuma projekta sagatavošanai un virzīšanai parlamenta sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!