Foto: LETA

Pēc Latvijas Reģionu apvienības (LRA) iniciatīvas ir sagatavots iesniegums Saeimas Prezidijam par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) atlaišanu, portālam "Delfi" pavēstīja LRA frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš.

Iesniegumu bez LRA Saeimas frakcijas deputātiem ir parakstījuši arī koalīciju veidojošo partiju deputāti Solvita Āboltiņa (V), Kārlis Šadurskis (V), Augusts Brigmanis (ZZS) un Ingmārs Līdaka (ZZS), kā arī opozīcijas pārstāvji Ingūna Sudraba (NSL), Gunārs Kūtris (NSL) u.c.

Saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu, Saeima var atbrīvot NEPLP locekli (vai šajā gadījumā locekļus) no amata, ja ir konstatēti tādi normatīvajos aktos noteikti apstākļi, kas liedz attiecīgajām personām ieņemt šo amatu. Likumā noteikts, ka par NEPLP locekli var būt persona ar labu reputāciju, tātad labas reputācijas zaudēšana var būt pamats NEPLP locekļu atbrīvošanai no amata, skaidro Liepiņš.

Deputātu ieskatā esošie NEPLP locekļi neatbilst šai likuma prasībai, un šis apstāklis, ņemot vērā gan publiskajā telpā izskanējušos pārmetumus par NEPLP neizdarībām un tiešo pienākumu nepildīšanu, gan Valsts kontroles atzinumu par NEPLP neefektīvu finanšu līdzekļu izlietojumu, gan absolūtā neieinteresētība problēmu risināšanā, liedz Aināram Dimantam, Aijai Dulevskai, Dainim Mjartānam un Ivaram Zviedrim ieņemt NEPLP locekļu amatus.

Turklāt, Latvijas Radio kanāla "Pieci.lv" raidījuma "Pieliec punktu!" rubrikā tiek izmantota necenzēta leksika, kas neatbilst likuma prasībām. Saskaņā ar likumu NEPLP uzrauga, lai elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbībā tiktu ievērota Satversme un citi normatīvie akti. "Tomēr, saskaņā ar zināmo informāciju, NEPLP nav veicis un neveic nekādas normatīvajos aktos paredzētās darbības, lai sodītu "Pieci.lv" un novērstu turpmākus likuma pārkāpumus," klāsta deputāti.

"NEPLP locekļi ar savu rīcību un bezdarbību ir pilnībā zaudējuši jebkāda uzticību, īpaši ņemot vērā pēdējo dienu rīcību, kad par visas sabiedrības līdzekļiem uzturētas institūcijas vadītājs izrāda absolūtu neieinteresētību un atsakās nākt uz Saeimas komisiju un runāt par šīm problēmām. Šādā situācijā nav cita risinājuma, kā izteikt neuzticību NEPLP, prasot padomes locekļu atcelšanu no ieņemamā amata. Pievienojoties mūsu iniciatīvai, šo NEPLP problēmu atzīst gan koalīcijas, gan opozīcijas partijas," min Liepiņš.

Iesniegumā Prezidijam tiek lūgts nodot iesniegumu atbildīgajai komisijai Saeimas lēmuma projekta sagatavošanai un virzīšanai Saeimas sēdē.

Jau vēstīts, ka NEPLP līdz šā gada 26.jūnijam jāsagatavo izvērtējums par valsts SIA "Latvijas Radio" programmas "Pieci.lv" raidījuma "Pilnīgs vakars" rubriku "Pieliec punktu!".

Uz Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdi trešdien bija aicināti arī mediju uzrauga pārstāvji, taču NEPLP neieradās.

NEPLP darbojas padomes priekšsēdētājs Dimants, viņa vietniece Dulevska, kā arī Mjartāns un Zviedris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!