Foto: DELFI
Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) piektdien vēl nebalsos par vienu no modeļiem Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas nākotnei, taču piektdien paredzēts pabeigt darbu pie jaunā sabiedriskā medija izveides koncepcijas, kurā ir trīs iespējamie darbības modeļi

NEPLP pārstāve Sanita Blomniece īsi pirms darbadienas beigām aģentūrai BNS sacīja, ka sēde joprojām turpinās, bet padomes balsojums plānots otrdien, 17.aprīlī.

Padome bija iecerējusi piektdien darbu pie sabiedriskā medija koncepcijas pabeigt.

Pirmais variants paredz divu neatkarīgu institūciju ‒ Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas ‒ darbību, tāpat kā līdz šim, bet tās sadarbojas projektu līmenī. Otrais ‒ vienots sabiedrisks medijs, ar vienu vadību. Trešais variants ari paredz apvienot radio un televīziju, kas veido tikai ziņas, bet pārējo saturu ‒ neatkarīgie producenti.

Valdības rīcības plāns paredz izveidot kvalitatīvu, profesionālu un neatkarīgu vienotu sabiedrisko mediju līdz 2014.gada pavasarim. Savukārt līdz šā gada beigām sadarbībā ar NEPLP ir jāizstrādā vienota Latvijas sabiedriskā medija izveides priekšlikums.

NEPLP priekšsēdētāja vietniece Aija Dulevska-Cālīte uzskata, ka pirmais modelis neizslēdz otro.

"Pirmais un otrais variants ir viena pakāpe uz otro. Otrais variants ir spēcīga sinerģija un liela saplūšana, bet to nav iespējams izdarīt vienā dienā un to nav iespējams izdarīt mehāniski. Faktiski sanāk, ka pirmais variants ir viens no pirmajiem soļiem, kā tiek pakāpeniski veidots kopīgs medijs, jo tam ir jāveidojas arī no iekšpuses, ne tikai no ārpuses ar mūsu koncepcijas palīdzību. Faktiski negribētu nodalīt pirmo no otrā," informēja Dulevska-Cālīte. Viņa minēja, ka gribētu panākt, lai padomē būtu vienots viedoklis un lēmums tiktu pieņems vienprātīgi.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka NEPLP priekšsēdis Ainārs Dimants uzskata, ka labāk, lai Latvijā ir viens spēcīgs medijs nekā divi vāji. Viņš atzina, ka nevajadzētu izslēgt arī Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas ziņu dienestu apvienošanu nākotnē.

"Konkurence elektronisko mediju tirgū, gan vispār piedāvājumā līdz ar tehnoloģiju attīstību tikai palielinās. Tad ir jautājums, vai, ņemot vērā šos apstākļus, kā arī to, ka notiek mediju konverģence, vai sabiedriskais medijs nebūs konkurētspējīgāks kā vienots veselums ar savu iekšējo sinerģiju? Ir dažādi modeļi, kā to var iekšēji būvēt, bet tas ir tomēr vienots medijs," norādīja Dimants.

Jau ziņots, ka Latvijas Radio iebilst pret apvienošanu un NEPLP iesniedza priekšlikumu, ka katra institūcija darbojas atsevišķi, bet sadarbojas projektu līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!