Foto: DELFI

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) Zviedrijas un Lielbritānijas atbildīgajām organizācijām lūgusi pārbaudīt krieviski raidošo kanālu "Rossija RTR" un "NTV-Mir" sižetu par Ukrainu atbilstību likumam, portālu "Delfi" informē NEPLP pārstāve Sanita Blomniece.

NEPLP arī pieprasījusi Latvijā reģistrētajai SIA "Pirmais Baltijas kanāls" ziņu ierakstus šā gada janvārī un februārī.

Televīzijas un radio regulatoriem Zviedrijā un Lielbritānijā lūgta informācija par abu valstu jurisdikcijā esošo TV kanālu "Rossija RTR" un "NTV-Mir" ziņu raidījumiem janvārī un februārī, kas tiek retranslēti Latvijā.

Visi trīs iesniegumi ir saistīti ar krievu valodā raidošo telekanālu veidoto un Latvijā retranslēto ziņu sižetu par nesenajiem notikumiem Ukrainā atbilstību Eiropas Savienības un attiecīgo valstu likumiem. Latvijas Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums aizliedz elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem maldināt, veikt naida kurināšanu, aicinājumus uz karu vai militāra konflikta izraisīšanu, atgādina NEPLP.

Padome norāda, ka Eiropas Padomes audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīva nosaka – "ja dalībvalsts novērtē, ka raidorganizācija citas dalībvalsts jurisdikcijā veic televīzijas apraidi, kas pilnībā vai galvenokārt vērsta uz tās teritoriju, tā var sazināties ar dalībvalsti, kuras jurisdikcijā ir attiecīgā raidorganizācija, lai panāktu abpusēji pieņemamu risinājumu problēmā, kas radušās. Saņemot pamatotu lūgumu no pirmās minētās dalībvalsts, jurisdikcijas dalībvalsts lūdz raidorganizāciju ievērot attiecīgos noteikumus vispārējo sabiedrības interešu jomā. Jurisdikcijas dalībvalsts divos mēnešos informē pirmo dalībvalsti par rezultātiem, kas panākti saistībā ar minēto lūgumu."

NEPLP ir izteikusi lūgumu Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai izstrādāt grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas noteiktu administratīvo atbildību par televīzijas programmu retranslācijas pārkāpumiem. NEPLP arī lūdz Saeimu noteikt precīzas padomes pilnvaras elektronisko plašsaziņas līdzekļu retranslāciju pārkāpumu gadījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!