Foto: LETA

Rakstniece Franciska Cimare, kura nepareizi noteiktas diagnozes dēļ pirms pāris gadiem zaudējusi redzi, smagas avārijas un tai sekojošas tiesvedības dēļ var zaudēt dzīvokli kādā daudzdzīvokļu namā Rīgā, turklāt arī viņas kontam, kurā tiek ieskaitīta nepilnu 300 eiro pensija, ir apķīlāts, piektdien vēsta LTV raidījums "Kultūršoks".

Pirms nedēļas sieviete konstatējusi, ka nevar veikt maksājumus no sava konta. "Bērns ieiet 8. februārī kontā, maksājumus par telefonu izdarīt, un nevar to paveikt. Es piezvanīju uz banku, un man paskaidroja, ka tiesu izpildītājs Jānis Lazdāns uzlicis kontam arestu," LTV stāstīja Cimare.

Kopumā arests noteikts 4100 eiro apmērā. Bankā sievietei ieteikts vērsties pie Lazdāna, lai uzzinātu konta arestēšanas iemeslus. "Mazums, kur es tagad esmu pa aklo gājusi un parakstījusies, sajūta ir vienkārši bezjēdzīga," LTV sacīja Cimare.

Piezvanot bankai atklājies, ka pieeju kontam liedzis Lazdāns, kā arī ķīla uzlikta sievietes dzīvoklim. Pēc apdrošināšanas kompānijas "If" prasības tiesa pērn piespriedusi viņai atmaksāt 2008. gadā pašas Cimares izraisītā avārijā radušos zaudējumus, ko kompānija atlīdzinājusi "apskādēta" motocikla īpašniekam - kādam Austrijas pilsonim. Cimare par tiesas procesu neko neesot zinājusi.

Spriedumā teikts ka Cimare izraisījusi negadījumu ar motociklu BMW. Par to Austrijas apdrošinātājs pieprasījis teju 3000 eiro zaudējumus, ko "If samaksājis, bet pret Cimari vērsta regresa prasība, jo viņa tolaik notikuma vietu pametusi. "Man bija ceļu satiksmes negadījums ar diviem baikeriem. Es viņus pastūmu uz ceļa un, godīgi sakot, no notikuma vietas aizbraucu, jo man no viņiem bija gluži vienkārši bail. No tiem baikeriem tā saucamajiem," LTV sacīja Cimare.

Otrajā dienā pēc negadījuma viņa aizgājusi uz policiju, kur viņai esot uzlikts pats minimālākais sods un ieteikts vairs tā nedarīt. Pēc četriem gadiem viņa saņēmusi "If" vēstuli, kur lūgts nekavējoties samaksāt 2020 latus jeb 2875 eiro. "Parādīju vēstuli saviem paziņām, un viņi man teica, ka tas izskatās pēc klasiskas izspiešanas," atzīmēja Cimare.

"If" cēlis prasību pret Cimari tiesā, un tiesa notikusi 2015.gada oktobrī. "Viņi man pasaka, ka pavēstes izsūtītas uz pastu. Jūs redzat manu stāvokli, es esmu visu laiku mājās, tikai divas stundas dienā izeju," sacīja Cimare, uzsverot, ka pavēstes neesot saņēmusi.

Viņai tikušas nosūtītas gan pavēstes uz tiesu, gan spriedums, kas nosūtīti atpakaļ tiesai. Uzaicinājumu ierasties pie Lazdāna Cimare gan esot saņēmusi. Sazvanīts viņš ieteicis parādu "If" atdot pa daļām. "Man vienīgais drošais ienākums ir 268 eiro pensija mēnesī, manā apgādībā ir nepilngadīgs bērns, un 100 eiro es nezinu, no kurienes man maksāt. Ja es viņam nepiestādu grafiku, tad tas nozīmē, ka viņš vienkārši liek dzīvokli uz izsoli," LTV bažas paudusi rakstniece.

"Es nevaru neko izlasīt, kas man ir un kas man tur pienākas, bet tas nozīmē, ka, lai gan esmu 1.grupas invalīds un manā apgādībā ir nepilngadīgs bērns, mani var izlikt no dzīvokļa," LTV sacījusi Cimare.

Savukārt Lazdāns LTV atzinis, ka tad, ja personai ir īpašs statuss, tad tiesu izpildītājs var vienīgi uz pusi samazināt likumā noteikto atlīdzību tiesu izpildītājam.

LTV vēsta, ka parādu piedziņas dokumentos parādoties divi dažādi avārijas datumi un divas dažādas vietas - tiesas spriedumā minēts 2008.gada 5,jūnijs un īstā negadījuma vieta - Gunāra Astras ielas un Andromedas gatves krustojums. Savukārt Austrijas apdrošinātāja dokumentā - 4.jūnijs un vieta - Kronvalda bulvāris. "If" juriste to skaidrojusi kā pārrakstīšanās kļūdu - Austrijas norādītā bijusi "If" tā laika adrese.

LTV vēsta, ka tiesu izpildes lieta tikšot apturēta un apķīlājums Cimares kontam - noņemts, bet ķīlas atzīme dzīvoklim gan palikšot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!