Foto: LETA

Neskatoties uz opozīcijas iebildumiem, Rīgas dome šodien pieņēma grozījumus saistošajos noteikumos par pašvaldības nodevu reklāmas, afišu, sludinājumu izvietošanai Rīgā.

Saskaņā ar grozījumiem reklāmas nodevas bāzes likme tiek atjaunota 2009. gada līmenī - 1,85 eiro, kā arī veikti redakcionāli grozījumi.

2009. gadā, ņemot vērā ekonomikas recesijas periodā novēroto ievērojamo reklāmas izvietošanas apjomu kritumu, kā arī esošo ekonomisko situāciju un Vides reklāmas asociācijas lūgumus, lai sniegtu atbalstu uzņēmējiem, pašvaldība pieņēma lēmumu samazināt reklāmas nodevas bāzes likmi no 1,85 eiro uz 1,57 eiro. 2012. un 2013. gadā ir stājušies spēkā jauni reklāmas izvietošanu reglamentējošie normatīvie akti, kas pašvaldībai uzliek papildu pienākumus reklāmas saskaņošanas un kontroles jomā, palielinot saskaņojamo un kontrolējamo reklāmas objektu skaitu, līdz ar to palielinās pašvaldības izdevumu apjoms minētās funkcijas realizācijai.

Pēc krīzes, 2012. gadā, salīdzinot ar 2011. gadu, vides reklāmas tirgus audzis par 5%. 2013. gadā, salīdzinot ar 2012. gadu, vides reklāmas tirgus audzis par vairāk nekā 10%. Arī 2014. gadā vērojams vides reklāmas tirgus pieaugums.

Ņemot vērā minēto, tiek atjaunota nodevas bāzes likme 2009. gada līmenī - 1,85 eiro. Nodevas paaugstinājums stāsies spēkā 2016. gada 1. janvārī.

Saskaņā ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem par reklāmu, izkārtņu un citu informatīvo materiālu izvietošanas un afišu stabu un stendu izmantošanas kārtību Rīgā uz pašvaldībai piederošiem afišu stabiem un stendiem tiek izvietotas tikai afišas vertikālā formātā, A1 izmērā.

Vienlaikus tiek noteikts, ka reklāmām, kas izvietotas sabiedriskā transporta pieturvietu nojumēs, desmit gadus no pirmās reklāmas izvietošanas brīža ir samazināta reklāmas nodevas bāzes likme - 0,43 eiro. Pazeminātas nodevas bāzes likmes mērķis esot kvalitatīvas pilsētvides radīšana un saglabāšana.

Par šo grozījumu punktu kritiski izteicās vairāki domes deputāti, jautājot par to, vai nodevas bāzes likmes samazināšana nav pieskaņota kādam noteiktam investoram. Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāvis Oskars Kraksts nespēja atbildēt uz jautājumu par to, vai pirms tam uzņēmums "Rīgas satiksme" bija izsludinājis iepirkumu pakalpojuma sniedzēja noteikšanai. Kraksts norādīja, ka, "ja viņš nemaldās", tad plānots, ka pakalpojumus sniegs uzņēmums "JCDeaux".

Deputāts Olafs Pulks (V) aicināja šos grozījumus neatbalstīt, uzsverot, ka grozījumi ir "afēra un laikam "Rīgas satiksme" jau pati bija atradusi investoru".

"Uzskatu, ka šis ir likuma pārkāpums, un pilsēta nevar ieņemt naudu, ko varētu ieņemt," pārmeta Pulks.

Neskatoties uz deputāta kritiskajiem aizrādījumiem, deputāti ar 33 balsīm par un 20 balsīm pret pieņēma noteikumu grozījumus.

''Vienotības'' deputāti lūgs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai nesaskaņot saistošos noteikumus un Finanšu ministriju izvērtēt, vai šādu ekskluzīvu tiesību piešķiršana bez konkursa ir pašvaldības kompetencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!