Neskatoties uz to, ka trešdienas vakarā premjers Māris Kučinskis (ZZS) Latvijas Studentu apvienības (LSA) pārstāvjiem solīja, ka budžeta vietu skaits netiks samazināts, plānotā demonstrācija tomēr notiks, tajā varētu piedalīties ap 2500 studentu

Premjera un LSA tikšanās reizē trešdien studenti aicināja Kučinski sasaukt ārkārtas valdības sēdi un neatlikt jautājumu par budžeta vietu skaitu līdz 1. novembrim, bet, kā portālam "Delfi" stāsta studentu pārstāvji, premjers nav atbalstījis ārkārtas valdības sēdes sasaukšanu.

"Netika saņemts apstiprinājums tam, ka tiks rasts papildus nepieciešamais finansējums augstākajai izglītībai, lai nodrošinātu likuma normas un lai studiju vietas bāzes finansējums uz vienu studējošo Latvijā nebūtu viens no zemākajiem Eiropas Savienībā. 31. oktobrī, kad Saeima skatīs valsts budžeta likumprojektus pirmajā lasījumā, notiks studentu gājiens, lai atgādinātu, ka augstākā izglītība ilgstoši ir nepietiekami finansēta no valsts puses un tā turpināt vairs nedrīkst – turpmākajos gados nepieciešams veikt mērķtiecīgus finanšu ieguldījumus augstākajā izglītībā, vienlaicīgi risinot gan kvalitātes, gan pieejamības jautājumus," publiskā paziņojumā norāda LSA.

LSA, kuras publiskā pasākuma pieteikumā norādīti 2500 dalībnieki, gājienā aicina piebiedroties arī augstākās izglītības un zinātnes nozarē strādājošos, kā arī tos, kuri atbalsta LSA nostāju, kas paredz: "Augstākajai izglītībai jābūt valsts prioritātei ne vien priekšvēlēšanu lozungos, bet arī brīžos, kad tiek lemts par tālākajiem plāniem."

Tikmēr premjera preses padomnieks Andrejs Vaivars portālam "Delfi" skaidro, ka izdevies rast risinājumu, lai budžetu vietu skaits nebūtu jāsamazina. Viņš arī akcentē, ka, lai gan studentu demonstrācija notiks, tās uzsvars esot augstākās izglītības kvalitātes nodrošinājums.

Ziņots, ka valdība otrdien atlika jautājumu par vērienīgo studiju budžeta vietu samazinājumu. Pēc sēdes gan nozares ministrs Kārlis Šadurskis (V), gan premjers sacīja, ka studenti bez budžeta vietām nepalikšot, jo tikšot atrasts risinājums nozares finansējuma pārdalei. Pagaidām gan lēmums par šo jautājumu nav pieņemts, tas gaidāms valdības sēdē pēc divām nedēļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!