Foto: LETA
Valdošās koalīcijas partijas vēl nav vienojušās par atbildības sfēru sadali jaunajā valdībā, un joprojām uz vairāku ministriju vadīšanu pretendē pa divām partijām, savukārt neviena no partijām neuzstāj, ka vēlētos vadīt Veselības un Ekonomikas ministriju.

Pēc pašreizējo koalīcijas partneru trīspusējās tikšanās "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa sacīja, ka joprojām ir atbildības sfēras, uz kurām politiskie spēki nav pietiekušies, tāpēc Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) piedāvās savu redzējumu, lai saglabātu līdzsvaru valdībā un partijām būtu pietiekami proporcionāla atbildības jomu sadale.

Savukārt ir ministrijas, kuras pieteicās vadīt vairāki politiskie spēki, piemēram, Satiksmes ministrijas vadību velētos uzņemties "Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju vēlētos pārraudzīt nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kā arī ZZS.

Nacionālā apvienība vēlētos uzņemties arī Izglītības un zinātnes ministrijas vadību, taču Āboltiņa apliecināja, ka šīs ministrijas vadīšana ietilpst arī "Vienotības" interešu sfērā.

Partijas, kas pieteikušās uz vienu un to pašu ministriju vadību, prezentēs premjerei savus ministra kandidātus un redzējumu par darāmajiem darbiem. ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis uzsvēra, ka nepieciešams izvēlēties labākos kandidātus ministru amatiem, tāpēc viņiem būs jāprezentē Straujumai un koalīcijai savs viedoklis par plānotajiem darbiem ministrijā. Premjerei būs jāsaka galavārds, jo viņai būs jāstrādā ar šo komandu, akcentēja Brigmanis.

Savukārt nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzsvēra - ņemot vērā plānoto 2015.gada budžetu, situāciju veselības aprūpē un problēmas šajā sistēmā, būtu svarīgi, lai šo nozari pārraudzītu tā partija, kura atbild par Finanšu ministriju.

Straujuma šodien arī pauda, ka partija nediskutē ministra amata izveidi uz Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē laiku. Straujuma pauda, ka vēlāk atsevišķi ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V) pārrunās, vai Ārlietu ministrijas parlamentārais sekretārs vairāk atbildēs par tām lietām, ko ārlietu ministrs nevarēs paspēt prezidentūras laikā.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā koalīcijas partijas vienojušās, ka "Vienotībai" jaunajā valdībā varētu būt sešas atbildības jomas, ZZZ - piecas, bet nacionālajai apvienībai - četras. Starp šīm atbildības jomām ir ministriju vadīšana, kā arī premjera un Saeimas priekšsēdētāja amats.

Pašlaik ir vienošanās, ka premjera, ārlietu ministra un finanšu ministra amats pienāktos "Vienotībai", ZZS turpinātu vadīt Aizsardzības ministriju, Labklājības ministriju un Zemkopības ministriju, bet nacionālā apvienība - Kultūras ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!