Foto: DELFI

Drošības policijai (DP) bijusi zināma informācija par savu darbinieku materiālo stāvokli, taču nekādas nelikumības saistībā ar Agneses Margēvičas publikāciju nav apstiprinājušās. Tāpat neviena no publikācijā minētajām amatpersonām negatavo lēmumus par valsts noslēpuma pielaides izsniegšanu, norādīja DP.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V), vērtējot pēdējo dienu laikā publiskajā telpā izplatīto informāciju par DP amatpersonām, šonedēļ atzina, ka tā ir vispārīga informācija bez konkrētiem faktiem, lai gan tā satur arī tādu informāciju kam būtu nepieciešams skaidrojums.

DP skaidroja, ka DP amatpersonas sniedz ziņas par savu materiālo stāvokli valsts amatpersonas deklarācijā, kuras izvērtē ne tikai DP, bet arī Satversmes aizsardzības birojs un Valsts ieņēmumu dienests. DP šī publiski izskanējusī informācija bija zināma un ir iepriekš izvērtēta. Neviens no publikācijā izteiktajiem minējumiem par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu nav apstiprinājies.

DP uzskata, ka publiski izskanējušie pieņēmumi ir nepatiesi, jo balstās arī uz neprecīzu un kļūdainu informāciju, tostarp par publikācijā minēto personu lomu lēmuma pieņemšanā par pielaides valsts noslēpumam piešķiršanu. Neviena no minētajām personām nepieņem šādu lēmumu un nav arī iesaistīta šādu lēmumu projekta sagatavošanā.

DP līdzšinējā komunikācijā ir atturējusies no iesaistīšanās publiskā diskusijā par publikācijā minēto informāciju, jo DP pienākums ir aizsargāt, nevis izpaust informāciju par dienesta amatpersonu privāto dzīvi.

Ja kādas personas rīcībā ir konkrēta informācija par valsts drošības iestāžu amatpersonu prettiesisku rīcību, DP aicina vērsties pie valsts drošības iestādes vadītāja vai ģenerālprokurora. Publicējot neprecīzas vai selektīvi atlasītas ziņas par valsts drošības iestādes amatpersonām, tiek apgrūtināta šo personu turpmākā profesionālā darbība un radīti riski viņu un viņu tuvinieku drošībai.

Jau ziņots, ka žurnāliste Margēviča savā blogā pagājušajā nedēļā ievietojusi publikāciju par vairākiem DP augsti stāvošiem darbiniekiem, kuri atbild par pielaižu valsts noslēpumam piešķiršanu vai atteikšanu. Publikācijā apgalvots, ka viņu dzīvesveids ir statusam neatbilstoši dārgs un viņi saistīti ar personām, par kurām nākas lemt saistībā ar piekļuvi valsts noslēpumam.

DP šo publikāciju dēvē par pretreakciju uz dienesta aktīvo darbu valsts noslēpuma aizsardzības pasākumu stiprināšanā, un tā esot sagatavota, lai diskreditētu kārtību, kādā tiek izsniegta atļauja darbam ar valsts noslēpumu.

DP informē, ka personas, par kurām "ir pausta nepatiesa informācija, plāno vērsties tiesā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!