Foto: F64

Plānojot noteikt uz pusi dārgākas Rīgas sabiedriskā transporta biļetes pilsētā nedeklarētajiem iedzīvotājiem, galvaspilsētā tiek veicināti diskriminējoši apstākļi valsts iestāžu apmeklētājiem, kuriem ierašanās Rīgā var būt pienākums, aģentūrai LETA pauda Bauskas novada domes priekšsēdētājs Raitis Ābelnieks (VL-TB/LNNK).

Bauskas mērs šādu Rīgas pašvaldības soli vērtē negatīvi. "Rīga nav vienkārši liela pilsēta, bet gan Latvijas galvaspilsēta ar svarīgākajām mūsu valsts iestādēm, kuras nākas apmeklēt visu novadu un pilsētu iedzīvotājiem. Šāds diskriminējošs pakalpojums, manuprāt, šķeļ Latvijas sabiedrību," pauda Ābelnieks.

Bauskas novada dome nekādus lēmumus saistībā ar to nav iecerējusi pieņemt. "Mēs negrasāmies ne piemērot kaut kādus diskrimiminējošus cenrāžus citu pašvaldību iedzīvotājiem, ne arī slēgt līgumus ar Rīgu par biļešu cenas starpības kompensāciju Bauskas novada iedzīvotājiem," informēja pašvaldības vadītājs.

Kā ziņots, arī Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs (V) uzskata, ka, nosakot nevienlīdzīgas sabiedriskā transporta biļešu cenas, tiek ignorētas Rīgas kā galvaspilsētas funkcijas.

Viņš uzsvēra, ka, pieņemot šādus lēmumus, īpaši jāapsver Latvijas situācija, kur kultūras, izglītības, uzņēmējdarbības, valsts pārvaldes un citu jomu centrs ir tieši galvaspilsēta Rīga, un tās funkcijas lielākā vai mazākā mērā skar visus iedzīvotājus. Pēc Rozenberga teiktā, šāda "iedzīvotāju sadalīšana "savējos" un "svešajos" pretnostatītu Rīgas un pārējos Latvijas iedzīvotājus".

Pēc Cēsu mēra domām, tas ir valstisks jautājums un Rīgā deklarēto skaitu nedrīkst paaugstināt uz mazo pašvaldību izdzīvošanas rēķina jau tā zemā iedzīvotāju skaita situācijā.

LETA jau ziņoja, ka, diferencējot biļešu cenas Rīgas sabiedriskajā transportā un nosakot lētākas biļetes rīdziniekiem, Rīgas dome cer, ka Rīgā deklarēsies aptuveni 10 000 cilvēku, tā preses konferencē pastāstīja domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

No 1.janvāra brauciens sabiedriskajā transportā rīdziniekiem izmaksās mazāk - 0,60 eiro jeb 0,42 latus, savukārt Rīgā nedeklarētiem iedzīvotājiem būs jāmaksā divreiz vairāk - 1,20 eiro. Šādas izmaiņas tiks ieviestas arī mikroautobusos.

Tāpat tiek norādīts, ka Pierīgas pašvaldībām tiks piedāvāta iespēja līdzfinansēt savu iedzīvotāju vizināšanos Rīgas sabiedriskajā transportā.

Lai saņemtu atlaidi, kas pienākas deklarētajiem rīdziniekiem, bez maksas būs jāsaņem personalizētais e-talons, kas turpmāk tiks dēvēts par "Rīdzinieka karti". Tā kā SIA "Rīgas karte" datubāze būs savienota ar datubāzi par Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem, tādējādi atlaide tiks ieprogrammēta automātiski. Arī tiem, kas jau ir deklarējušies Rīgā un kuriem ir personalizētais e-talons, izmaiņas no 1.janvāra notiks automātiski.

Tāpat jau ziņots, ka rīdziniekiem jūtami lētākas būs arī mēnešbiļetes. No 1.janvāra rīdziniekiem mēnešbiļete uz visiem transporta veidiem visos maršrutos septiņām dienām nedēļā maksās 29,10 latus jeb 41,40 eiro, bet nedeklarētajiem iedzīvotājiem - 49,90 latus jeb 71 eiro. Darba dienu biļete visiem maršrutiem rīdziniekiem maksās 22 latus (31,30 eiro), bet pārējiem - 37,67 latus (53,60 eiro).

Jaunievedums neattieksies uz skolēniem, arodskolu audzēkņiem un studentiem, kas mācās Rīgā, - tiem atlaides tiks saglabātas pašreizējā līmenī.

Deklarēties Rīgā ir iespējams visu laiku, taču tie, kas deklarēsies Rīgā līdz 31.decembrim, saņems vienu mēnešbiļeti mēnesim par brīvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!