Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, tev bez šaubām noderētu kāda viltība, kā paātrināt vielmaiņu un likt organismam ar lielāku jaudu "dedzināt" kalorijas. Iepazīsties ar portāla WebMd.com apkopotajiem efektīvajiem veidiem, kā iekustināt vielmaiņu un ātrāk tikt pie slaida auguma, un – uz priekšu!

Vielmaiņas ātrums atkarīgs no daudziem faktoriem. Dažiem cilvēkiem vienkārši ir paveicies – ātra vielmaiņa viņiem ir "ierakstīta" gēnos, tādēļ nekad nav bijis un, visticamāk, arī nebūs jāraizējas par lieko svaru. Vīrieši sadedzina vairāk kaloriju nekā sievietes pat tad, kad atpūšas. Vairumam cilvēku vielmaiņa pēc 40 gadu vecuma vielmaiņa kļūst aizvien gausāka. Tu, protams, nevari mainīt savus gēnus, dzimumu un vecumu, bet ir citi veidi, kā likt gausai vielmaiņai sasparoties. Lūk, 10 no tiem!

Tiec pie muskuļiem

Tavs ķermenis nepārtraukti dedzina kalorijas pat tad, kad neko nedari. Izpētīts, ka miera stāvoklī vielmaiņa visaktīvāk darbojas cilvēkiem ar lielu muskuļu masu. Katrs kilograms muskuļu sadedzina 12 kilokalorijas dienā, pat ja neko nedari, kamēr katrs kilograms tauku šūnu – vien četras kilokalorijas. Protams, esot aktīvam, starpība kļūst vēl lielāka.

Vingro no sirds

Foto: PantherMedia/Scanpix
Aerobikas nodarbībās pie izteikti muskuļota ķermeņa netiksi, taču vēl vismaz stundu pēc treniņa vielmaiņa joņo daudz straujāk un turpina dedzināt liekos tauciņus, kaut nodarbība jau beigusies. Panākumu "atslēga" ir piespiest sevi neslinkot un darboties ar pilnu atdevi. Pierādīts, ka augstas intensitātes treniņš vielmaiņu saaktivizē daudz vairāk un uz daudz ilgāku laiku, nekā zemas vai vidējas intensitātes nodarbība.

Dzer labi daudz ūdens

Foto: PantherMedia/Scanpix
Organismam ir vajadzīgs ūdens, lai dedzinātu kalorijas. Ja ūdeni dzer pārāk maz, vielmaiņa var būt palēnināta. Kādā pētījumā zinātnieki pārliecinājušies, ka cilvēkiem, kuri dienā izdzer astoņas glāzes ūdens, vielmaiņa strādā daudz veicīgāk, nekā tiem, kuri izdzer četras, norāda WebMd.com. Tāpat svarīgi dienas gaitā starp ēdienreizēm uzkost augļus vai dārzeņus, kas arī satur visai daudz ūdens, nevis cepumus un čipsus.

Enerģijas dzērieni – jā vai nē?

Foto: Shutterstock
Enerģijas dzērienu sastāvā esošās stimulējošās vielas paātrina arī vielmaiņu. Kofeīns, taurīns un citi stimulanti, kas sastopami enerģijas dzērienu bundžiņās, aktivizē visu organismu, liekot tam tērēt vairāk kaloriju. Tomēr enerģijas dzērieni diez vai būs labākie sabiedrotie ceļā uz slaidu augumu, jo līdztekus vielmaiņas uzkurbulēšanai liek skriet arī sirdij un paaugstina asinsspiedienu, tādēļ to pastiprināta lietošana var nopietni kaitēt veselībai. Jāpiebilst, ka enerģijas dzērieni arī visbiežāk satur daudz cukura.

Ēd biežāk

Foto: Shutterstock
Ja ēd reti, kā likums – porcijas ir lielas, turklāt vielmaiņa garajos ēdienreižu starplaikos palēninās. Tādēļ uztura speciālisti iesaka ēst biežāk, bet mazākām porcijām. Vislabāk ieturēties piecas reizes dienā ik pēc trīs stundām. Tas nozīmē – trīs pilnvērtīgas ēdienreizes un divas uzkodu reizes, kurās var notiesāt augli vai izdzert glāzi kefīra. Šīs nelielās starpēdienreizes neļauj noslīdēt vielmaiņas ātrumam un iestāties tā dēvētajai vilka apetītei. Pierādīts, ka cilvēki, kuri starp ēdienreizēm uzkož ko veselīgu, ieturot maltīti, apēd ievērojami mazāk, nekā tie, kas ēd reti un starp ēdienreizēm neko neuzkož.

Nesmādē asus ēdienus

Foto: Shutterstock
Asi ēdieni dedzina ne tikai muti, bet arī kalorijas, liekot vielmaiņai darboties daudz aktīvāk. Ja ēdienam piešausi prāvu šķipsnu sarkano čili piparus, tas liks vielmaiņai krietni sasparoties. Efekts gan ir diezgan īslaicīgs, taču, ja bieži ēd asus ēdienus, tas atstāj pozitīvu ietekmi uz vielmaiņu.

Ēd vairāk olbaltumvielu

Foto: Shutterstock
Olbaltumvielu pārstrādei tavs organisms patērē vairāk enerģijas, nekā pārstrādājot taukos vai ogļhidrātus. Tādēļ, lai uzlabotu vielmaiņu, ienes savā ēdienkartē vairāk liesu, olbaltumvielām bagātīgu produktu. Labi olbaltumvielu avoti ir liesa liellopa gaļa, vistas un tītara fileja, zivis, tofu, rieksti, pupiņas, olas un piena produkti ar zemu tauku saturu. Tas gan nenozīmē, ka no ēdienkartes jāizskauž ogļhidrāti un tauki – bez tiem organisms nevar iztikt! Ēd vairāk olbaltumvielu, taču neatkāpies no veselīga un sabalansēta uztura pamatprincipiem.

Iemalko kafiju

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja esi kafijas cienītājs, noteikti izbaudi enerģijas un darbspēju pieplūdumu, ko sniedz tasīte tumšā dzēriena. Šis dzēriens uz laiku paātrina arī vielmaiņu. Kofeīns palīdz sasparoties, kad jūties noguris, un pat uzlabo izturību fizisko aktivitāšu laikā. Pārāk liela kofeīna daudzuma uzņemšana gan ir bīstama veselībai. Dienā nav ieteicams izdzert vairāk par trīs tasītēm kafijas.

Uzlādējies ar zaļo tēju

Foto: PantherMedia/Scanpix
Zaļajā un ulūna (ang. val. oolong) tējā ir ne vien kofeīns, bet arī katehīni, kas uzlabo vielmaiņu uz pāris stundām. Izpētīts, ka pēc divu līdz četru zaļās vai ulūna tējas tašu izdzeršanas mērenas fiziskās slodzes laikā organisms kādu laiku dedzina par 17 procentiem vairāk kaloriju.

Izvairies no drastiskām diētām

Foto: Shutterstock
Par drastiskām uzskatāmas diētas, kas paredz uzņemt ne vairāk kā 1200 (sievietēm) vai 1800 (vīriešiem) kilokaloriju dienā (norma ir 2000 līdz 2500 kilokalorijas). Jā, šāda diēta efektīvi palīdz atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, taču ne uz ilgu laiku. Ievērojot tik stingru diētu, neizbēgami sarūk ne tikai tauku slānis, bet arī muskuļu masa, kas nozīmē vielmaiņas palēnināšanos. Rezultātā tavs ķermenis dedzina mazāk kaloriju un, atgriežoties pie vecajiem ēšanas paradumiem, liekais svars ātri ir atpakaļ.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!