Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) bez iepirkuma konkursa lēmusi maksāt karšu apgādam "Jāņa sēta" par skolu tīkla kartes izstrādi, kas palīdzētu pieņemt lēmumus par skolu slēgšanu vai reorganizāciju, piektdien raksta laikraksts "Latvijas Avīze".

Laikraksts skaidro, ka skaidri nav zināms, cik naudas tieši šādas kartes izveidei būs nepieciešams. Savukārt iepirkums par to netiks rīkots, jo saskaņā ar Saeimas deputāta un IZM parlamentārā sekretāra Jāņa Upenieka ("Vienotība") priekšlikumu nākamā gada valsts budžeta projektā, Saeima atņēma 90 000 eiro pedagogu profesionālās kompetences pilnveidošanai un piešķīra to apgādam.

Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis atzinis, ka nav noskaidrojis kartējuma izmaksas. Apgādam iedots tik, "cik šai brīdī varējām iedot". Savukārt "Jāņa sēta" izpilddirektors Mareks Kilups atzinis, ka piešķirtais budžets jau tagad esot atbilstošs vispārējo izglītības iestāžu kartējuma izstrādei un "nav tā, ka naudu vajadzētu vēl". Līdz ar to laikraksts secina, ka politiķi jau nobrieduši dot pat vairāk, nekā uzņēmēji prasījuši.

Upenieks gan laikrakstam skaidrojis, ka patiesībā neesot "dārgā" ierosinājuma autors, bet tikai piekritis to parakstīt "ministra uzdevumā". "Zinu, ka ministrijā ir bijusi diskusija, kurš tad varētu šo kartējumu veikt, un secināts, ka to var izdarīt tikai "Jāņa sēta". Viņi var kartē iekļaut ne tikai skolas, bet arī cilvēku migrācijas ceļus utt.," sacījis deputāts. Viņš arī piekritis, ka "tas ir diskutabls veids, kādā iegūt finansējumu". "Taču, ja ir vēlme pēc iespējas ātrāk iegūt informāciju, ko šāds kartējums var dot, tad šis ir ērtākais veids, kā pie tā tikt," Upenieks skaidrojis "Latvijas Avīzei".

Arī Šadurskis uzsvēris, ka "Jāņa sēta" ir vienīgais viņam zināmais uzņēmums, kas ir spējīgs izveidot šādu karti. Viņš gan atzīstot, ka "formāli būtu bijis jābūt iepirkumam, taču, zinot Latvijas situāciju, kvalificēti šajā konkursā vienalga varētu piedalīties tikai "Jāņa sēta"".

Kilups laikrakstam apgalvojis, ka iepriekš nav zinājis par šādu Saeimas lēmumu, kaut gan bijis informēts, ka uzņēmuma pārstāvjiem bijušas sarunas ar IZM pārstāvjiem. Ideja, ka tieši "Jāņa sētai" šāds kartējums būtu jāizstrādā, politiskajās aprindās izskanējusi jau pirms gada, kad Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisija, kuru tobrīd vadīja tagadējais premjers Māris Kučinskis, uzdeva IZM izvērtēt izglītības iestāžu tīklu.

Uzņēmums neesot centies ietekmēt šo lēmumu. Tiesa, karšu izdevniecības dibinātājs un ģeogrāfs Jānis Turlais aktīvi piedaloties dažādās darba grupās par skolu tīklu, tādējādi panākdams, ka valsts varas pārstāvji uzzina, ko varētu piedāvāt tieši "Jāņa sēta", vēstī laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!