Foto: AP/Scanpix
Panika bija pārņēmusi visu pilsētu, tā situāciju Nicā pēc traģiskā terorakta piektdien "LNT Ziņām" raksturoja latvietis Guntars Lazdiņš, kurš slavenajā kūrortpilsēta mājvietu radis jau 12 gadus.

Savukārt tagad iedzīvotāji esot nikni uz varasiestādēm, jo visi gaida rezultātu, informē raidījums.

Lazdiņš strādā Nicas lidostā un liktenīgajā brīdī atradies savā darba vietā. No tās ļoti labi pārredzama promenāde, kur pēc salūta beigām notika asinspirts.

"To, ka notiek kaut kas nopietns un apmēri ir pietiekami lieli, mēs nopratām no lielā skaita policijas, ugunsdzēsēju mašīnām, ātrās palīdzības, riņķoja arī helikopters. Pēc tā mēs sapratām, ka noticis kas vairāk nekā viens mazs negadījums," LNT atstāstīja Lazdiņš.

Informācijas sākumā bijis maz, pēc stundas jau parādījušās ziņas par teroraktu. Taču tas tāpat skaidrību nav ieviesis. Nav bijis skaidrs vai tas ir viens konkrēts atgadījums, vai visā pilsētā, vai stratēģiskās vietās ir vēl kaut kas. "Jo mēs paši atrodamies lidostā, līdz ar to lidosta ir viena no stratēģiskajām vietām. Tā ir otra lielākā lidosta Francijā," raidījumā minēja Nicā dzīvojošais latvietis.

Šīs svinības, lai arī noris vēlu vakarā, ir tipisks ģimeņu pasākums, uz kuru ierodas pieaugušie ar visiem bērniem, atgādina raidījums "LNT Ziņas". Nicā dzīvojošais latvietis tūdaļ sazinājies ar saviem draugiem par kuriem skaidri zinājis, ka viņi atrodas notikušā epicentrā.

"Viņi abi izglābās, pateicoties tam, ka viņi pamanīja: ir smagā mašīna, kas brauc zigzaga veidā iekšā pūlī lielā ātrumā. Lai piekļūtu pludmalei Nicas centrā, ir jānokāpj pa kāpnēm, jo siena ir aptuveni 2,5 metrus augsta. Tad varat iedomāties, pat normālos apstākļos, lai pārvietotos pūlī, ir grūtības. Bet te cilvēki, kas panikā bēg uz visām pusēm. Tas nozīmē, ka visvairāk cieš mazi bērni, kas ir pieaugušajiem starp kājām, kuri skrien uz visām pusēm, jo tiešām, pēc aculiecinieku stāstītā, manu draugu, kas tur bija uz vietas, bija milzīga panika. Mani draugi izglābās, pateicoties tam, ka viņi leca lejā pa šo 2,5 metrus augsto sienu un paglābās jūrā," stāstīja Lazdiņš.

Viņš norādīja, ka cilvēki esot slēpušies viesnīcās, restorānos, kafejnīcās, vienkārši zvanījuši pie svešām namdurvīm un lūguši iespēju patverties. Neziņa bijusi, uz kuru pusi bēgt - ja nu priekšā citi draudi, informē LNT.

Lai gan Lazdiņa draugi izglābās, savu kolēģi viņš slaktiņā zaudēja.

"Viens no policijas komisāriem, kas šeit lidostā strādā - viņam bija 44 gadi -, viņš nomira. Viņam izdevās izglābt savu sievu un meitu, kuru viņš pagrūda malā, bet pats palika zem mašīnas," stāstīja Guntars.

Šobrīd iedzīvotāji Francijā esot saniknoti, informē raidījums. Noskaņojums ne tāds kā pēc Parīzes terorakta, kad cilvēki centušies no polemikas, neērtiem jautājumiem izvairīties aiz cieņas pret bojāgājušajiem.

"Tagad cilvēkos ir niknums, reāls niknums, jo pietiek. Cik tālu var iet, cik tālu visa šī situācija attīstīsies? Cilvēkiem ir naids gan uz valsts prezidentu, gan premjerministru, iekšlietu ministru. Vienkāršie iedzīvotāji jau ņirgājas par prezidentu, saka, ka pēc sava mandāta beigām varēs veiksmīgi kandidēt uz izvadītāja amatu kādā no apbedīšanas birojiem, jo viņi to tik vien dara kā izsaka līdzjūtību, bet cilvēkiem tas ir apnicis. Visi gaida rezultātu," situāciju "LNT Ziņām" raksturoja Lazdiņš.

Nicā dzīvojošais latvietis nenoliedz, ka iedzīvotājiem jau bijušas bažas par iespējamiem teroraktiem, tikai jautājums - kad, kur un vai tajā brīdī atradīsies drošā vietā.

"Tagad tūristi masīvi sāk anulēt savas rezervācijas viesnīcās, jo cilvēkiem ir bail, jo visi apzinās, ka tas var notikt diezgan viegli, jo viņam nebija nepieciešami ne automāti, ne pistole. Vienkārši triecās 80-90 kilometru ātrumā," norādīja Guntars Lazdiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!