Foto: LETA

Nīderlandes karaļa Vilema Aleksandra valsts vizītes Latvijā laikā notikusi apmaiņa ar augstākajiem valsts apbalvojumiem, 16 Nīderlandes pilsoņiem, tostarp Nīderlandes karalim un ārlietu ministram, pasniedzot ordeņus, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Latvijas un Nīderlandes atbildīgajām amatpersonām saskaņoja 16 apbalvojamo Nīderlandes pilsoņu sarakstu, sekojot tradīcijām ordeņu apmaiņā un ievērojot ordeņu apmaiņas etiķeti. Tāpat ir ievērotas Latvijas valsts apbalvojumu piešķiršanas tradīcijas valsts vizīšu laikā, skaidroja kancelejā.

Nīderlandes karalim tika piešķirta Triju Zvaigžņu ordeņa I šķira un ordeņa ķēde. Tāpat viņš tika iecelts par ordeņa lielkrusta komandieri.

Ordeņu kapituls 6. jūnijā arī nolēma piešķirt Triju Zvaigžņu ordeņa I šķiru un iecelt par ordeņa lielkrusta komandieri Nīderlandes karalieni Maksimu. Tomēr iepriekš vēstīts, ka viņai pagājušās nedēļas nogalē bija jādodas uz jaunākās māsas bērēm Argentīnā, tāpēc viņa vizītē Latvijā neieradās.

Triju Zvaigžņu ordeņa II šķira tika piešķirta un par ordeņa lielvirsnieku tika iecelts Nīderlandes ārlietu ministrs Stefanuss Abrahams Bloks, Nīderlandes Karaliskā galma lielmeistars Jans Teofils Verstēgs un Nīderlandes karalienes galvenā galma dāma Marija Luīza Aleksandra Baronese van Zeilena van Neievelta den Bēra-Portugāle.

Savukārt Triju Zvaigžņu ordeņa III šķira tika piešķirta un par ordeņa komandieri tika iecelts Nīderlandes karaļa ceremonijmeistars Simons Antoniuss van der Burgs, Nīderlandes Karalistes Valdības informācijas dienesta ģenerāldirektora vietnieks Hermani Davids Nikolass Kvarless van Ufords, Nīderlandes vēstnieks Latvijā Pīters Jans Langenbergs, Nīderlandes Karaliskās kancelejas direktora vietnieks Fransiskuss Johaness Jakobuss Prinsens un Nīderlandes karaļa galma maršals Šūrts Antoniuss Marijs Kleins Shiphorsts.

Tāpat Triju Zvaigžņu ordeņa IV šķira tika piešķirta un par ordeņa virsnieku tika iecelta Nīderlandes ārlietu ministra preses sekretāre Anemeina Martina Antonija van den Brūka un Nīderlandes ārlietu ministra otrā privātsekretāre Anauku Frederika Sterka. Savukārt Triju Zvaigžņu ordeņa V šķira tika piešķirta un par ordeņa kavalieri tika iecelta Nīderlandes Valdības informācijas dienesta preses dienesta padomniece Antuanete de Hāna un Valdības informācijas dienesta preses dienesta padomniece Sandrīna Naninga.

Visbeidzot Viestura ordeņa otrā šķira tika piešķirta un par ordeņa lielvirsnieku tika iecelts Nīderlandes karaļa galvenais adjutants kontradmirālis Ludgeruss Hubertuss Ignatiuss Brumelārs, bet Viestura ordeņa ceturtā šķira piešķirta un par ordeņa virsnieku iecelta Nīderlandes karaļa adjutante, komandiere Monika Fransuāza van Idekingi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!