Foto: LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) no 1. jūlija plāno īstenot pilotprojektu - dienas laikā lielajās pilsētās uz izsaukumiem dotos brigādes ar diviem mediķiem, kuri paši arī vadītu speciālo transportlīdzekļi, otrdien Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē pastāstīja dienesta vadītāja Liene Cipule.

Cipule žurnālistiem skaidroja, ka šādas brigādes no diviem cilvēkiem paredzētas darbam lielajās pilsētās dienas laikā, kad ir augsta izsaukumu intensitāte. Kopumā šogad plānots izveidot 11 šādas brigādes - lielāko daļu Rīgā, un pa vienai - Jelgavā, Ventspilī, Valmierā un Daugavpilī.

Oktobrī paredzēta pilotprojekta izvērtēšana. Ja projekts būs veiksmīgs, tad nākamajos trīs gados kopumā varētu izveidot 45 šādas brigādes.

Cipule uzsvēra, ka šādās brigādēs strādās cilvēki, kuri tiks speciāli apmācīti un izies atlasi. Šiem cilvēkiem pirms tam būs arī jānostrādā 16 stundas ar ārstu speciālistu brigādēm. Cipule piebilda, ka šajās brigādēs speciālo transportlīdzekli jau tagad vada ārstu palīgi, nevis šoferi.

Dienesta vadītāja akcentēja, ka pašreizējie operatīvo transportlīdzekļu vadītāji netiks atlaisti.

Tiem mediķiem, kuri iesaistīties šajā projektā, par papildu pienākumiem pienāksies arī lielāks atalgojums. Runājot par mediķu interesi iesaistīties, Cipule norādīja, ka Rīgā atsaukušies 36 cilvēki.

Pamatojot šo ieceri, Cipule skaidroja, ka bija nepieciešams rast resursu dienas likmju palielināšanai. Cilvēki esot ieinteresēti strādāt nakts stundas, un tagad dienas brigādes, kas izveidotas Rīgā, nenokomplektējās, jo cilvēki neredzot jēgu biežāk nākt uz darbu, strādāt tikai dienu un nesaņemt piemaksu par nakts stundām. Lai pa dienu varētu piedāvāt piemaksu, tad jābūt arī papildu darba uzdevumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!