No trešdienas mobilo sakaru operatoram "Latvijas Mobilajam telefonam" (LM) vairs nebūs licences NMT analogo mobilo sakaru sistēmas izmantošanai - kompānija no tās atteicās, jo pilnībā pāriet uz digitālo GSM sakaru sistēmu.
Lēmumu par licences anulēšanu pagājušā gada oktobrī pieņēma Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, pavēstīja regulatorā.

LMT no NMT tīkla izmantošanas atsakās, jo uzskata šo sistēmu par novecojušu. LMT jau kopš pagājušā gada janvāra sākuma vairs LMT tīklā nepieslēdz NMT sistēmas mobilos tālruņus, bet esošajiem NMT abonentiem kompānija nodrošināja vienkāršu iespēju pāriet uz LMT GSM tīklu, saglabājot savu esošo pieslēguma numuru.

LMT pērnā gada sākumā bija aptuveni pieci tūkstoši NMT tīkla abonentu, kuri pakāpeniski pārgāja uz GSM tīklu.

Kopumā mobilo sakaru operatoram ir gandrīz 441 tūkstotis klientu.

Pašreiz LMT GSM tīkls nodrošina pārklājumu 91,68% Latvijas teritorijas, dodot iespēju 94,65% iedzīvotāju izmantot GSM mobilos sakarus.

NMT (Nordic Mobile Telephone) ir analogā mobilo sakaru sistēma, kuru pirmo reizi Latvijā 1992.gadā ieviesa LMT. NMT sistēma nodrošināja salīdzinoši plašu pārklājumu, kā arī viesabonēšanas iespējas Baltijā, Skandināvijā un vairākās citās Eiropas valstīs.

Otrs Latvijas mobilo sakaru operators "Tele2", kas tirgū parādījās vēlāk nekā LMT, strādā tikai GSM tīklā. Tāpat darbojas arī tā dēvētais virtuālais operators SIA "Zetcom", kas izmanto LMT tīklu un kuram ir vairāk nekā astoņi tūkstoši klientu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!