Foto: F64
Sākot ar 2012.gada 1.janvāri vairs nevarēs pieprasīt vecuma pensiju priekšlaicīgi, paredz otrdien valdībā izskatītais Labklājības ministrijas (LM) informatīvais ziņojums par "Par nabadzību un pensijām".

Tāpat ar 2012.gada 1.janvāri vairs nepiešķirs piemaksu par katru apdrošināšanas (darba) stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim. Šis ierobežojums attieksies tikai uz jaunpiešķirtajām pensijām, paredz LM ziņojums.

Šādi soļi sperti, lai sabalansētu sociālo budžetu un nodrošinātu pensiju sistēmas ilgtspēju.

Ziņojumā arī norādīts, ka LM, sadarbībā ar sociālajiem partneriem un starptautiskajiem ekspertiem izstrādājot koncepciju par nākotnes izmaiņām pensiju sistēmā, secinājusi, ka radikālas reformas Latvijai nav nepieciešamas un pensiju sistēmas pamatprincipi nav jāmaina. Taču ir nepieciešamība veikt nopietnas korekcijas gan sistēmas pašreizējās situācijas uzlabošanai, gan finanšu ilgtspējas nodrošināšanai.

Būtiskākie priekšlikumi, par kuriem tiek diskutēts, ir pakāpeniska pensionēšanās vecuma paaugstināšana, sākot no 2016.gada ik gadu to paaugstinot par pusgadu un 2021.gadā sasniedzot 65 gadus. Tādējādi tiks veicināta "iedzīvotāju aktīva novecošanās", ilgāka atrašanās darba tirgū, pagarinot darba mūžu un mazinot gan demogrāfisko, gan sistēmas noslodzi ar pensijas vecuma iedzīvotājiem, kā arī palielināsies pensionāru ienākumi, norāda LM.

Tāpat iecerēts palielināt kvalifikācijas periodu tiesību noteikšanai uz valsts vecuma pensiju no 10 līdz 15 vai vairāk gadiem. Tā plānots mudināt iedzīvotājus godīgi maksāt sociālās apdrošināšanas iemaksas un mazināt "ēnu ekonomiku".

Tāpat LM priekšlikumi pārstrukturēt uz valsts budžetu ar sociālās apdrošināšanas iemaksām nesegtos pakalpojumus, tādējādi attīrot sociālās apdrošināšanas sistēmu un tai skaitā pensiju sistēmu no papildus izdevumiem, kuri nepārdomāti veidojušies iepriekšējos – straujas ekonomiskās attīstības gados - un ir nopietns drauds sistēmas ilgtspējai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!