Foto: DELFI
No 2017. gada elektroniskās adreses būs obligātas valsts un pašvaldības iestādēm, kā arī uzņēmumiem, pagaidām vēl nav izlemts jautājums par fiziskajām personām, vēsta laikraksts "Dienas Bizness".

Šādu ieceri paredz Iekšlietu ministrijas sagatavotais oficiālās elektroniskās adreses likumprojekts.

Medijs atgādina, ka par e-adreses ieviešanu Latvijā tiek runāts jau vairākus gadus. Galvenais iemesls ir dokumentu aprites veicināšana elektroniskajā vidē un papīra kalnu mazināšana. Tiesa gan, vienlaikus ir aktuāls jautājums par to, kā valsts institūcijas varēs pārliecināties, ka konkrēto informāciju elektroniski attiecīgā persona ir saņēmusi, piemēram, ja cilvēkam elektroniski tiktu sūtītas tiesu pavēstes.

Pagaidām nav arī zināms, vai iedzīvotāji varēs deklarēt jau esošu e-pasta adresi. Igaunijā katrā ID kartē iekļautais autentifikācijas sertifikāts ietver arī valdības piešķirtu e-pasta adresi šādā formātā: vārds.uzvārds_NNNN@eesti.ee, kur NNNN ir četri gadījuma skaitļi. Tie nepieciešami, lai nodrošinātu atšķirīgas e-pasta adreses personām ar vienādu vārdu un uzvārdu.

Tāpat būtisks jautājums e-adreses nodrošināšanā ir arī VRAA kapacitāte, kas ir atbildīga par www.latvija.lv, kā arī datu drošības prasību ievērošana.

"Virziens ir pareizs, tomēr ir jautājumi par izpildījumu," tā likumprojektu vērtē personas datu aizsardzības eksperte Agnese Boboviča. Viņa norāda, ka obligāta elektroniskā adrese fiziskām personām nav paredzēta, turklāt vēl tiekot atļauta pāradresācija uz jau esošajām elektroniskajām adresēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!