Foto: Saeimas administrācija
Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"- "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) pirmdien koalīcijas sadarbības padomē iepazīstinās partnerus ar sagatavotajiem grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz būtiski palielināt sodus par valsts valodas normu neievērošanu, portālu "Delfi" informēja partija.

NA uzskata, ka šobrīd piemērojamie sodi amatpersonām par valsts valodas nelietošanu ir nesamērīgi zemi. Līdz ar to partijas izstrādātie grozījumi paredz, ja Valsts valodas likuma pārkāpums fiksēts atkārtoti gada laikā, valsts amatpersonām jāpiemēro atstādināšana no amata.

Vienlaikus NA rosina palielināt sodu par pārkāpumiem fiziskām personām līdz 700 eiro un juridiskām personām līdz 10 000 eiro.

"Latviešu valoda ir vienīgā valsts valoda Latvijā, amatpersonām ir pienākums to lietot, gan veicot darba pienākumus, gan ikdienas saziņā ar valsts iedzīvotājiem, jo amatpersona šajā saziņā pārstāv valsti," norāda NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

"Dodot deputāta zvērestu, visi esam svinīgi solījuši aizsargāt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, tādēļ uzskatu, ka balsot par šo grozījumu tālāku virzību ir katra Saeimas deputāta pienākums," norāda Dzintars.

"Nav pieļaujama šobrīd izveidojusies situācija, ka vairāku pašvaldību vadītāji klaji un demonstratīvi pārkāpj Valsts valodas likumu, bet vienīgais, ko varam piemērot, ir salīdzinoši neliels naudas sods," turpina Dzintars.

Kā skaidro partijā, grozījumus atbalsta vairākas organizācijas, tostarp Nacionālo karavīru biedrība, Latvijas Nacionālo partizānu apvienība un baikeru organizācija "Dieva suņi".

Jau vēstīts, ka ir stājies spēkā Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) piemērotais sods saistībā ar pašvaldības saziņu sociālajos tīklos. Ušakovs Rīgas apgabaltiesā pārsūdzēja Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas lēmumu nemainīt Valsts valodas centra (VVC) direktora lēmumu. Apgabaltiesa 13. martā atteicās ierosināt apelācijas tiesvedību un pārskatīt pirmās instances spriedumu.

Ušakovs otrdien paziņoja, ka tiesu lēmumi, ar kuriem atstāts spēkā VVC noteiktais 140 eiro naudas sods saistībā ar pašvaldības saziņu sociālajos tīklos svešvalodās – krievu un angļu valodā, ir politiski, neprofesionāli un nekompetenti. Viņš solīja sūdzēties Satversmes tiesā un Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!