Rīgas apgabaltiesa nacionālboļševikam Benesam Aijo piemēroto drošības līdzekli - apcietinājumu - nomainījusi ar nodošanu policijas uzraudzībā.
Drošības līdzeklis grozīts pēc Aijo lūguma.

Kā pastāstīja Aijo, viņš lūdzis grozīt drošības līdzekli sakarā ar slimību - cukura diabētu. Pēc Aijo vārdiem, apcietinājumā viņš pavadījis piecus ar pusi mēnešus. Pēc 14 dienu badastreika Aijo notievējis par 6 kilogramiem un tagad sverot 45 kg.

Beness Aijo vēstulē medijiem raksta: "Neraugoties uz represijām un teroru, varas iestādēm nav izdevies mani salauzt vai savaldīt manu nenogurdināmo nacionālboļševistisko temperamentu.(..) Mēs ar biedriem turpinām politisko cīņu un grasāmies reģistrēt nacionālboļševiku partiju Saeimas vēlēšanām."

Aijo bija apsūdzēts pēc Krimināllikuma 81.panta par aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu un grozīt valsts iekārtu. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai ar naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām.

Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Guntars Stūris pērn 30.novembrī par aicinājumu vardarbīgi gāzt valsts varu un grozīt valsts iekārtu Aijo piesprieda deviņu mēnešu cietumsodu. Aijo neatzina savu vainu.

Pēc tam nacionālboļševiks izplatīja paziņojumu, kurā izteica draudus tiesnesim un nacionālboļševiku vārdā solīja desmit dienu laikā "nospiest uz ceļiem" Latvijas tiesu sistēmu, kā arī pareģoja drīzu galu Drošības policijai (DP), Saeimai, Valsts prezidentei un Ministru kabinetam.

DP, reaģējot uz Aijo 2005.gada 1.decembrī izteiktajiem draudiem tiesnesim Stūrim un vairākām amatpersonām, pret viņu sāka jaunu kriminālprocesu par aicinājumu vardarbīgi gāzt valsts varu un mainīt valsts iekārtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!