Foto: LETA

No 1.aprīļa mājsaimniecībām būs divi diferencēti elektroenerģijas tarifi - mājsaimniecības, kas mēnesī patērē līdz 100 kilovatstundām, tarifa izmaiņas neietekmēs, bet mājsaimniecībām ar lielāku patēriņu maksa par enerģiju pieaugs, trešdien paziņoja "Latvenergo".

No 1.aprīļa būs spēkā divi tarifi - starta tarifs, kas paliks tāds pats kā līdz šim - 0,0825 lati par kilovatstundu, un pamata tarifs, kas būs 0,1074 lati par kilovatstundu.

Jaunais tarifu plāns paredz, ka no 1.aprīļa visas mājsaimniecības sāks maksāt "starta tarifu" - 0,0825 latus par kilovatstundu. Ja mājsaimniecība līdz nākamā gada 1.aprīlim patērēs vairāk nekā 1200 kilovatstundas (vidēji 100 kilovatstundas mēnesī), tad turpmāk par patērēto enerģiju, sākot ar 1201 kilovatstundu, katru mēnesi būs jāmaksā jau "pamata tarifs" - 0,1074 lati.

Savukārt nākamā gada 1.aprīlī visām mājsaimniecībām atkal piemēros "starta tarifu" un "pamata tarifu" būs jāsāk maksāt, tikai pārsniedzot 1200 kilovatstundu patēriņu.

Mājsaimniecībām, kuras mēnesi patērē līdz 100 kilovatstundām mēnesī tarifa izmaiņas neietekmēs, bet vairāk par elektrību būs jāmaksā tiem, kuru patēriņš pārsniedz šo robežu, trešdien žurnālistiem stāstīja "Latvenergo" valdes loceklis Uldis Bariss.

Eenergokoncerns aplēsis, ka mājsaimniecībām kas patērē no 101 līdz 200 kilovatstundām elektrības ikmēneša maksājums pieaugs vidēji par 1,1 latiem, tiem, kuri patērē 200 - 400 kilovatstundām tarifs pieaugs vidēji par 4,36 latiem mēnesī.

Savukārt tiem, kas tērē 400 kilovatstundas būs jāmaksā vidēji par 10 latiem vairāk.

Bariss sacīja, ka izmaiņas neskars vairāk nekā 450 000 jeb aptuveni pusi no mājsaimniecībām, kas ir "Latvenergo" klienti. "Jaunais tarifu plāns darbosies pēc diferenciācijas principa, lai elektrības maksājumi par minimālām sadzīves vajadzībām nemainītos ne šogad, ne turpmākajos gados," uzsvēra koncerna šefs.

"Latvenergo" aplēses liecina, ka 30% mājsaimniecību ikmēneša maksājumi pieaugs tikai par aptuveni vienu latu.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce žurnālistiem norādīja, ka "jaunā struktūra balstīta uz sociālā taisnīguma principiem – tie, kas vairāk patērē elektroenerģiju, arī vairāk izjutīs tarifa izmaiņas".

Tarifi stāsies spēkā no 1.aprīļa un būšot spēkā nākamos trīs gadus, informēja "Latvenergo".

Jau ziņots, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinājusi "Latvenergo" meitas kompānijas "Sadales tīkls" elektroenerģijas sadales tarifu pieaugumu no šā gada 1.aprīļa vidēji par 20,8%. Regulatora aprēķini liecina, ka sadales sistēmas tarifu izmaiņu dēļ gala tarifi patērētājiem varētu pieaugt par aptuveni 9% līdz 10%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!