Foto: LETA

Otrdien Zemgales apgabaltiesa paziņoja spriedumu, no Augstākās tiesas (AT) atgrieztajā, tā dēvētajā Jelgavas vēja tuneļa civillietā, kurā apmierināja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) prasību par 1,35 miljonu latu atgūšanu no SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs".

Zemgales apgabaltiesas konsultante Baiba Gaurilka informēja, ka tiesa civillietā LIAA prasībā pret maksātnespējīgo SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" par neatbilstoši izmaksātā atbalsta piedziņu nosprieda apmierināt LIAA prasību.

Pilna tiesas nolēmuma sastādīšanas datums noteikts šā gada 17.septembris.

Kā ziņots, augustā apgabaltiesa atsāka šīs lietas skatīšanu bez atbildētāja piedalīšanās, ņemot vērā, ka iepriekš šī lieta jau divreiz skatīta pēc būtības, bet abas reizes izbeigta tiesvedība, ko par nepamatotu atzinusi AT.

LIAA pārstāve Anna Bogača aicināja tiesu pabeigt šīs lietas skatīšanu, jo to netraucējot šā gadījuma izvērtēšana Administratīvajā tiesā un krimināllietā pirmstiesas izmeklēšanā. LIAA tiesas lēmums nepieciešams arī kā lielākā kreditora dalībai SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" maksātnespējas procesā.

Kā galvenos argumentus prasības sākšanā LIAA pārstāve minēja faktus, ka LIAA komisija, izvērtējot piešķirto Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumu, konstatējusi, ka no 2008.gada līdz 2011.gadam vēja tunelī un izpletņlēkšanas simulatorā iepriekš plānoto 166 cilvēku vietā ticis sertificēts tikai viens cilvēks un ierīce nav atbilstoši darbināta.

Uz tiesas jautājumu par atbildētāja iepriekšējiem argumentiem attiecībā uz neveiksmīgu vietas izvēli, kas saistīta ar trokšņu līmeni, tā ietekmi pilsētā un lūgumu paredzēt projektā vēja tuneļa atrašanās vietas maiņu, LIAA pārstāve skaidroja, ka saskaņā ar ES finansējuma kārtību un noslēgto līgumu nebija iespējama vēlāka vēja tuneļa atrašanās vietas mainīšana.

Jau ziņots, ka Jelgavas vēja tunelis vairākkārt darbināts pārbaužu vai demonstrācijas nolūkiem, bet pēdējā vēja tuneļa darbināšanas reize bija saistīta ar aktiera Džekija Čana darbošanos un filmas "Ķīniešu zodiaks" epizodes filmēšanu. Patlaban no vēja tuneļa kompleksa SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" maksātnespējas procesa gaitā izsolē jau ir pārdots vēja ģenerators un tā aprīkojums, un Jelgavā atlikusi ir tikai vēja tuneļa ēka.

Iepriekš jau ziņots, ka maijā AT Civillietu tiesu palāta atcēla Zemgales apgabaltiesas lēmumu par tiesvedības izbeigšanu šai LIAA strīdā ar SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" par 1,35 miljonu latu atgūšanu.

AT šo lietu skatīja pēc tam, kad februāra beigās Zemgales apgabaltiesa nolēma izbeigt tiesvedību šajā civillietā. Toreiz tiesa norādīja, ka lietas izskatīšana ir piekritīga administratīvajai tiesai administratīvā procesa kārtībā.

Finanšu ministrija kā Eiropas Savienības (ES) fondu vadošā iestāde 2011.gada sākumā uzdeva LIAA sākt Eiropas Savienības finansējuma atgūšanas procedūru no SIA "Aerodium" līdzīpašniekam Ivaram Beitānam daļēji piederošā uzņēmuma "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" 1,35 miljonu latu apmērā, iepriekš informēja FM pārstāve Agnese Beļkeviča.

Kā informēja LIAA pārstāve Vineta Vilistere-Lāce, 2011.gada 15.septembrī LIAA iesniedza Zemgales apgabaltiesā prasības pieteikumu par izmaksātā finansējuma piedziņu no maksātnespējīgā "Gaisa sporta sertifikācijas centra", vienlaikus lūdzot tiesu minēto prasību nodrošināt.

EM, izskatot "Gaisa sporta sertifikācijas centra" iesniegumu par LIAA lēmuma likt komersantam atmaksāt valstij 1,35 miljonus latu apstrīdēšanu, nolēma atstāt negrozītu LIAA lēmumu par ES fonda projekta noraidīšanu.

Izvērtējot gan "Gaisa sporta sertifikācijas centra" iesniegumā minēto informāciju, gan LIAA pieņemto lēmumu, EM secināja, ka LIAA pieņemtais lēmums ir pamatots - "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" nav sācis plānoto saimniecisko darbību. Līdz ar to uzskatāms, ka īstenotajā projektā veiktas būtiskas izmaiņas un ir pārkāpti atbalsta sniegšanas nosacījumi. No 2008.gada septembra līdz 2011.gada janvārim "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" sertifikācijas pakalpojumus ir sniedzis tikai vienai personai 4814 paredzēto vietā jeb šo rezultatīvo radītāju izpildījis 0,002% apmērā.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 2007.gada rudenī ar Beitānu saistītā SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" paziņoja, ka Zemgales tehnoloģiskā parka teritorijā Jelgavā, Peldu ielā 4, 2008.gada augustā plānots atklāt "Gaisa sporta sertifikācijas centru", kurā būtu pieejams arī unikāls vēja tunelis.

Tika uzsvērts, ka vēja tunelis jeb brīvā kritiena simulācijas iekārta būs pirmā slēgta veida transformējama iekārta pasaulē, kas, pateicoties inovatīvajam inženiertehniskajam risinājumam, darbosies visu sezonu gan slēgtā, gan arī atvērtā veidā, un tajā tiks piedāvātas praktiskās apmācības, individuāli treniņi un sertifikācija izpletņlēcējiem, kā arī treniņnometnes pašmāju un ārvalstu profesionālajiem sportistiem.

2006.gada decembrī tika noslēgts līgums ar LIAA par 1,5 miljonu latu Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma atbalstu projekta īstenošanai. Projektu bija plānots pabeigt līdz 2008.gada 20.jūnijam. "Gaisa sporta sertifikācijas centra" projekta kopējās izmaksas bija plānotas 2,5 miljonu latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!