Četri no partijas "Jaunais laiks" (JL) aizgājušie Saeimas deputāti kopā ar atsevišķiem apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) biedriem nākotnē varētu veidot jaunu nacionāli konservatīvu partiju, kas nebūs saistīta ar ārpusfrakciju deputāta Aigara Štokenberga iecerēto politisko spēku.
Kāds deputāts, lūdzot neminēt viņa vārdu, apstiprināja, ka tiešām jau ir notikušas sarunas ar TB/LNNK un JL deputātiem par iespēju strādāt kopā un esot ideja nākotnē veidot jaunu nacionāli konservatīvu partiju.

No JL aizgājušais Kārlis Šadurskis neizslēdza iespēju, ka nākotnē no JL aizgājušie deputāti varētu veidot jaunu politisko spēku. "Man nacionāli konservatīvās idejas ir tuvas," sacīja Šadurskis.

Jaunveidojamās partijas veidotāju vidū tiek minēti arī "tēvzemieši" Anna Seile un Gunārs Laicāns.

Laicāns norādīja, ka no koalīcijas puses tiekot uzlūkots kā ļoti aizdomīgs un nereti viņa viedoklis atšķiras. "Taču es esmu ļoti prātīgs," un, lai ietu uz citu partiju, ir precīzi jāzina, kādi būs tās uzstādījumi, piebilda deputāts.

Seile uzsvēra, ka politikā ir pietiekami ilgi un pāriet uz citu partiju ir ļoti nopietns solis. "Štokenberga partijā es noteikti nebūšu," sacīja politiķe.

Saeimas ārpusfrakciju deputāts Visvaldis Lācis, kurš ir paudis atbalstu nacionālām idejām sacīja, ka pāries uz kādu citu partiju, kad tai būs īsti nacionāla programma valodas, pilsonības, izglītības, imigrācijas un cilvēktiesību jautājumos.

Neoficiāli ir izskanējis, ka jaunveidojamās partijas līderis varētu būt arī Eiropas Parlamenta deputāts "tēvzemietis" Ģirts Valdis Kristovskis.

Kā ziņots, JL pametuši vairāk nekā 20 biedri no reģioniem, kā arī četri Saeimas deputāti - bijušie izglītības ministri Ina Druviete un Šadurskis, bijusī ārlietu ministre Sandra Kalniete un bijusī Satversmes tiesas tiesnese Ilma Čepāne. JL rindas pametīs arī bijušais Rīgas mērs Aivars Aksenoks.

Pagaidām četri no JL aizgājušie deputāti nevar Saeimā izveidot kopīgu frakciju. Lai to izdarītu, jāpievienojas vēl vismaz vienam no JL saraksta ievēlētam deputātam, un tiek prognozēts, ka tas varētu notikt pēc partijas ārkārtas kongresa 1.martā.

Jau ziņots, ka ārkārtas kongresā gaidāmas pārmaiņas partijas vadībā. JL līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš, uzņemoties atbildību par notikušo, nekandidēs atkārtotai apstiprināšanai amatā. Kā galvenā kandidāte partijas vadītāja amatam patlaban neoficiāli tiek minēta Saeimas deputāte Solvita Āboltiņa.

Partijas dibinātājs Einārs Repše, atbildot uz jautājumu, vai viņš varētu piekrist kandidēt partijas vadītāja amatam, norādīja, ka to nevar ne apstiprināt, ne noliegt. "Tas nav galvenais jautājums, mūsu partijā ir daudz ļoti spējīgu cilvēku, un mūsu partija nepazudīs," sacīja Repše.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!