Foto: LETA

Valdība šodien no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) 78 330 eiro, lai CVK šoruden Saeimas vēlēšanās nodrošinātu vēlētāja balss nodošanu glabāšanā un vēlētāju apliecību izgatavošanu.

Valdības sēdē izskatītajos dokumentos skaidrots, ka lielākā daļa no šīs summas nepieciešama, jo šogad martā stājās spēkā grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā, kas paredz Saeimas vēlēšanās ieviest papildu balsošanas veidu - balss nodošanu glabāšanā. Šī papildu balsošanas iespēja paredz, ka pilsētās un novados, kuros ir vismaz 7500 vēlētāju, iekārtojami vēlēšanu iecirkņi, kuros vēlētāji var nodot balsi glabāšanā trīs dienas pirms vēlēšanu dienas. No Saeimas vēlēšanu likuma izriet, ka iespēju nodot balsi depozītā drīkst izmantot jebkurš vēlētājs, kuram nebūs iespēju nobalsot vēlēšanu dienā. Piemēram, tie ir vēlētāji, kuri vēlēšanu dienā dosies ceļojumā vai komandējumā uz ārvalstīm vai vēlēšanu dienā atradīsies darbā.

Lai nodrošinātu balss nodošanu glabāšanā, CVK nepieciešams papildu finansējums 72 522 eiro apmērā. No šīs summas 26 294 eiro vajadzīgi darba samaksai vēlēšanu komisijām 61 vēlēšanu iecirknī, 16 756 eiro vajadzīgi darba samaksai 39 pašvaldību vēlēšanu komisijām, 10 500 eiro - reģistrācijas aplokšņu iegādei, 18 972 eiro nepieciešami vēlētāju informēšanai par iespēju nodot balsi glabāšanā.

Vēl 5808 eiro CVK nepieciešami 30 000 vēlētāja apliecību izgatavošanai. Šomēnes tika izsludināti grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā, kas paredz vēlētāja apliecību izgatavošanu personām, kurām 2014.gada Saeimas vēlēšanās būs derīga personas apliecība, bet nebūs derīgas pilsoņa pases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!