Liepājas svētceļnieku grupa, kura 27.jūlijā sāka ceļu uz Aglonu, nopietnas problēmas ceļā nav piedzīvojusi, teica Liepājas diecēzes jauniešu kapelāns Mariušs Kempa.

Biedrus veselības problēmu dēļ atstājusi tikai kāda sieviete, kura baidījās, ka noberztās kājas varētu iekaist, situāciju padarot sliktāku. Kempa stāstīja, ka svētceļnieki ir noguruši, tomēr nekādu nopietnu problēmu, neskaitot noberztas kājas, nevienam nav.

Kapelāns norādīja, ka daļa cilvēku, kuri bija izlēmuši mērot tikai daļu svētceļojuma, jau devušies prom, bet grupai pievienojas arvien jauni dalībnieki. Paredzēts, ka piektdien Skaistkalnē dalībnieku skaits varētu sasniegt jau 60.

Latvijas Romas katoļu baznīcā informēja, ka pašlaik ceļā uz Aglonu ir septiņas svētceļnieku grupas no dažādām Latvijas pilsētām - Liepājas, Tukuma, Jelgavas, divas grupas no Rīgas draudzēm, kā arī no Bebrenes un Bruknas. Lielākajās grupās ir apmēram 50 cilvēki, bet mazākajās - 20. Šogad pirmo reizi ir iespējams klausīties tiešraides no dažādām svētceļnieku grupām. Šādu iespēju nodrošina "Radio Marija Latvija", kura korespondents katru dienu pievienojas kādai citai grupai un klausītājiem stāsta par ceļā piedzīvoto, intervē svētceļniekus, pārraida lūgšanas, dievkalpojumus.

Jau ziņots, ka 27. jūlijā ceļā uz Aglonu no Liepājas devās pirmie aptuveni 40 svētceļnieki. Svētceļojuma laikā tiek mēroti aptuveni 30 kilometri dienā, veltot laiku gan lūgšanām, gan dziesmām, gan pārdomām un konferencēm par ticību un kristīgo dzīvi.

Liepājas diecēzes svētceļojums notiek maršrutā Liepāja - Gavieze - Asīte - Nīgrande - Grīvaiši - Auce - Mežmalieši - Eleja - Bauska - Skaistkalne - Darbnīcas - Nereta - Aknīste - Bebrene - Nīcgale - Kalupe - Višķi - Aglona.

Tāpat vēstīts, ka no Daugavpils svētceļojums sāksies 10. augustā. Daugavpils Jēzus Sirds draudzē informēja, ka svētceļojumā varētu būt ap 50 dalībniekiem.

Savukārt no Saldus 7. augustā izbrauks velo-svētceļojuma grupa. Pasākuma organizators, priesteris Toms Priedoliņš stāstīja, ka šāds svētceļojums notiek jau septīto gadu, bet Saldū tas sāksies pirmo reizi. Lai iepazītu jaunas vietas, svētceļojuma dalībnieki uz Aglonu dosies, iebraucot arī Lietuvā. Pēc Priedoliņa teiktā, ceļojumā varētu piedalīties aptuveni 25 cilvēki, dienā mērojot ap 80 kilometriem.

Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētki 11.-15. augustā ir gada lielākie katoļu svētki, kas Aglonā - starptautiskas nozīmes svētvietā Latvijā - pulcē tūkstošiem katoļu un citu konfesiju ticīgo gan no Latvijas, gan citām valstīm. Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētki atzīti par valsts nozīmes pasākumu, un tiem tiek piešķirti līdzekļi arī no valsts budžeta.

Svētku laikā norisinās vairākas svētās Mises, procesijas, adorācijas un lūgšanas. Paredzēts, ka Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētki sāksies 11. augustā ar slimniekiem veltītu dienu. Savukārt svētku kulminācija tradicionāli ir 14.-15. augusts, kad notiek Tautas krusta ceļš un Svētku galvenā mise. Šajās dienās Aglonā pulcējas desmitiem tūkstošu ticīgo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!